ŽUPAN BOBAN POSJETIO VRLIKU

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, sa zamjenikom Antom Šošićem i pročelnikom UO za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove Anđelkom Katavićem, danas je posjetio Općinu Muć i Grad Vrliku.

Nakon što je obišao dio trase cjevovoda do zaeoka Leskuri u Ogroju Donjem koji pripada Općini Muć, župan Boban sa suradnicima posjetio je Vrliku. Na radnom sastanku s gradonačelnikom Jurom Plazonićem i suradnicima, održanom u Gradskoj vijećnici, dominirale su tri teme, kazao je okupljenim novinarima župan Boban. Riječ je o potpori Županije svima koji u Vrlici žele riješiti svoje stambeno pitanje putem programa POS-a, izgradnji domova za umirovljenike i potpori Županije u dovršetku izgradnje Poslovnog inkubatora u radnoj zoni Kosore.

Župan je kazao kako ga veseli činjenica da u Vrlici postoji interes sedam-osam obitelji za POS-ove stanove. Na prijedlog gradonačelnika Plazonića, Županija će kroz rebalans Proračuna osigurati sredstva za pomoć tim obiteljima.

‘Županija će s 30-35 tisuća kuna pomoći tim obiteljima da provedu svoja financijska učešća, kako bi sudjelovali u projektu izgradnji POS-ovih stanova na području Vrlike, a to je i dio novog poticajnog demografskog projekta Splitsko-dalmatinske županije ‘Tu je tvoj dom’, prvog takvog na razini Hrvatske koji su pokrenule neke županije’, istaknuo je Boban.

Župan je najavio kako će uskoro biti potpisani ugovori s prvih 40-tak mladih ljudi koji su za ovaj projekt zadovoljili kriterije, posebno u ruralnom dijelu Županije.

Župan je najavio i uređenje domovima za umirovljenike.

‘Naša istraživanja pokazala su da području naše Županije ima veliki broj neiskorištenih nekretnina. Neki od njih mogu se staviti u funkciju umirovljeničkih domova. Odredili smo za sada tri lokacije i to u Dragljanima kod Vrgorca, gdje je realizacija projekta već u dobroj fazi, zatim u Cisti i ovdje u Vrlici. Imamo objekte, neiskorištene škole, ovdje i planirani hotel koji bi se prenamjenio u dom. Sve će uskoro definirati stručne služe Županije i Grada Vrlike, a sve kako bismo smanjili listu čekanja na smještaj u domove za umirovljenike. Na čekanju za smještaj u domove sada imamo 1200 umirovljenika na području Splitsko-dalmatinske županije’, kazao je Blažnko Boban.

Treća tema sastanka bio je dovršetak Poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore, čija je vrijednost s PDV-om oko 25 milijuna kuna, a većina sredstava je iz EU fondova. Dio sredstava osigurat će i Grad Vrlika, a Županija će tijekom ove godine osigurati dva puta po 500 tisuća kuna, a dinamiku rada pratit će i iduće godine.

Gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić zahvalio je županu i njegovim suradnicima na dolasku i stalnoj potpori koji imaju od Županije. Najavio je kako bi Poslovni inkubator trebao biti gotov do polovice iduće 2020. godine.

‘Završetkom ovog inkubatora mi ćemo u pogledu ukupnog razvoja Vrlike dobiti jako puno. U prvom redu, koliko-toliko smanjit ćemo nezaposlnost, a isto tako Vrličanima i stanovnicima susjednih mjesta omogućiti da u tom inkubatoru pronađu svoje radno mjesto’, kazao je Plazonić.

Gradonačelnik Plazonić najavio je i početak aktivnosti na susjednoj parceli, do gradilišta inkubatora. Radi se o projektu izgradnje Solarnog Parka ‘Kosore’ u okviru RZ Kosore, koji je dio dugoročne suradnje s HEP-om.

Tijekom boravka u Vrlici županijski čelnici u pratnji svojih domaćina obišli su tvrtku VR-Metal.

Riječ je o tvornici za preradu metala koja ima dva proizvodna programa i to čeličnih konstrukcija kućišta strojeva za toplinsku obradu metala te program mikrolijeva. Cijeli proces započeli su Vrličani koji su prije dvije godine cijeli pogon iz Njemačke prebacili u Vrliku. Sada je u ovom pogonu zaposleno 20-tak radnika, a uskoro se očekuje povećanje broja radnika u ovoj tvrtki čiji se svi proizvodi plasiraju na inozemno tržište.
Skip to content