VRLIČANI U LITVI

KUU Milan Begović sudjelovala je na International Intangible Cultural Heritage Festivalu „LAUKSNOS“, u periodu 11.-14. srpnja 2019. u gradu Klaipeda, Litva. Pozvani kao predstavnici nijemog kola zaštićenog od strane UNESCO-a, Vrličkim kolom predstavili su svoj grad Vrliku i Republiku Hrvatsku. Riječ „lauknos“ u prijevodu znači zvijezde, svijetlo, a pod tim festivalom osim predstavnika Hrvatske s nijemim kolom, predstavile su se i druge države sa svojom nematerijalnom kulturnom baštinom zaštićenom od strane UNESCO-a a to su Albanija, Argentina, Mađarska, Armenia, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Indija, Irska, Italija, Poljska, Srbija, Ukrajina te Litva.
Svoje putovanje KUU Milan Begović započela je 8.7. u ponedjeljak, dva predivna dana proveli su u Krakovu, Poljska. Članovi su posjetili razne znamenitosti, dvorce i katedrale, a najveći utisak ostavila je turistička top destinacija Rudnik Soli Wieliczka gdje su članice na preko 130 metara ispod zemlje zapjevale pjesmu svojoj Vrlici, što je naročito bilo drago Hrvatima koji su se tu našli.
Vikend proveden u Litvi također je bio pun događanja. Tri su odrađena nastupa na kojima se KUU Milan Begović predstavila s kolom, ojkavicom, samačkim pjevanjem i napjevima iz Vrlike u trajanju od pola sata i jedan desetominutni nastup. Voditelji Udruge išli su na prijam kod gradonačelnika grada Klaipeda gdje su razmijenili prigodne poklone, a svoje vrijeme i podršku došao je dati i hrvatski veleposlanik u Litvi gospodin Krešimir Kedmenec. Vrijeme između nastupa članovi su proveli razgledavanju muzeja i znamenitosti Klaipede, posjetili tvornicu pive Švyturys iz 1784.godine, pregledali naravno trgovačke centre, jeli litvanske specijalitete a najviše od svega dojmio im se „Sea Museum“ (dupini, pingvini,…), te čarobna plaža na otvorenom Baltičkom moru. Nekolicina članova posjetila je i susjedni grad Palangu, nazvanu još i kao drugi Las Vegas, predivan grad s najljepšim zalaskom sunca na svijetu.
Sljedeća destinacija na pola puta prema Vrlici bila je Poljska ali ovaj put grad Varšava. Jedan dan bio je premalo za sve razgledati ali sasvim dovoljno za posjetiti najbitnija mjesta te stvoriti nova poznanstva. Prije samog dolaska u Vrliku posjetili su nakratko i drugi najveći grad u Češkoj, grad Brno.
Bila je to jedna velika avantura za ovu veliku obitelj, uskoro opet.
Skip to content