VEČER PISME, KOLA I NARODNIH OBIČAJA

„Oj Vrliko ponosu i diko, tradiciju tvoju nema niko“, orila se pjesma na glasovitoj vrličkoj Česmi.
Vrličkim ulicama prošla je povorka bogatstva kulturne baštine. Čuli su se zvuci tamburica Slavonije, pjevala se ojkavica i treskavica, nije izostao ni bećarac, o Hercegovini su pjevali susjedi iz Mostara a svoju gracioznost pokazali su Splićani. Sva ta raskoš narodnih nošnji, običaja, plesa i pjevanja slila se na Česmu, na mjesto gdje je nastala i sama opera „Ero s onoga svijeta“.
Mnogobrojnoj publici koja je i ove godine pokazala jako dobar interes za ovo kulturno događanje obratili su se predsjednik Nikola Uzun i voditeljica Marina Djaković, poželili dobrodošlicu te uputili zahvale folklornim društvima i sponzorima. Gradonačelnik grada Vrlike Jure Plazonić uputio je par riječi prisutnima te dao svoju podršku KUU Milan Begović kao organizatoru ove manifestacije.
Folklorni program bio je šarolik, na pozornici su se predstavili osim domaćina i : KUD Klasje Slavonije – Antunovac, KUD Kralj Zvonimir – Knin, KUD Dicmo – Dicmo, KUD Naši Korijeni – Kljaci, KUD Brodosplit – Split, te susjedi iz BiH KUD Sv. Ante Cim – Mostar.
KUU Milan Begović kao domaćin predstavila se sa tri točke. Na pozornicu je ponosno stalo preko 60 članova udruge, od najmlađeg do najstarijeg člana. Prvenstveno su svoje bogatstvo prikazali narodnom nošnjom koja zbori kao najljepše etnografsko bogatstvo Hrvatske, zatim samačkim pjevanjem, muškom i ženskom ojkavicom te naravno nijemim kolom koje je zaštićeno od listopada 2011. godine od strane UNESCO-a, gdje Vrličko kolo spada u sam vrh kao najizvornije i najstarije kolo. Sljedeća točka bila je u izvedbi dječje folklorne skupine koja je modernijim plesom i pjesmom „Better when I’m dancing“ pokazala publici da se osim tradicijskim plesovima tijekom godine zabavljaju i plešući nešto sasvim drugačije.
Za sam kraj i zatvaranje ove folklorne manifestacije „spustio se i Ero“. Članovi KUU Milan Begović izveli su Završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“ uz poruku publici: „Ovo plešemo od srca, za Vas, za Vrliku, za našeg Milana Begovića i Česmu gdje je sva ova umjetnost i nastala !„ što je publika podržala jednim velikim pljeskom.
Osim KUU Milan Begović kao glavnog organizatora, svoju podršku i pomoć pridonijeli su i: Grad Vrlika, Splitsko dalmatinska županija, TZ Vrlika, ŠRC Česma, EKO Vrlika, DVD Vrlika, Crveni Križ i volonteri simpatizeri udruge.

Foto: Katarina Ponjević Romić

Skip to content