UPOZORENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA VRLIKE!

Stožer civilne zaštite Grada Vrlike moli građane da se pripreme na potencijalno nadolazeće ekstremne vremenske uvjete koji se očekuju narednih dana.
U nastavku su upute kojih se trebamo pridržavati u slučaju jake zime, snježnih oborina, olujnog ili orkanskog vjetra.

 

JAKA ZIMA I SNJEŽNE OBORINE
Jaku zimu i snježne oborine ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te pojave mogu prouzročiti.
Postupak u slučaju jake zime:
• Što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru.
• Prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, ne zaboravite zaštititi glavu i šake.
• Opskrbite se neophodnim namirnicama, energentima i lijekovima dostatnim za nekoliko dana.
• Ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja.
• U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte nesmrzavajuću tekućinu.
  Također imajte na umu da troškove zamjene vodomjera koji se ošteti uslijed smrzavanja snosit će potrošač.
Postupak u slučaju snijega i poledice:
• Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta.
• Ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom.
• Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.
• Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led, te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.
• Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
• Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.
  Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodiče – smrtna opasnost!
• Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi).
• Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivača, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
  Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!
• Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

 

OLUJNI ILI ORKANSKI VJETAR
Snažna strujanja zraka koja nastaju uslijed razlika u atmosferskom tlaku i temperaturi zraka mogu imati brzinu i snagu takvih razmjera da prouzroče materijalnu štetu i ljudska stradanja, od neznatnih do katastrofalnih. Jako strujanje zraka često je praćeno i oborinama, kišom ili snijegom, što dodatno povećava razmjere šteta, a postupke zaštite i spašavanja čini složenijima.
Jak vjetar ne javlja se iznenada i trenutno. Meteorološka služba tu pojavu prognozira s vrlo velikom vjerojatnošću, a i laici ih mogu temeljeno na vlastitim iskustvima predvidjeti uoči njihova nastupanja.
Postupak priprema:
• Već pri projektiranju i gradnji objekata vodite računa o mogućem učinku najjačih zabilježenih vjetrova na vašem području i gradite u skladu s građevinarskim zahtjevima za takve uvjete.
Skip to content