UČENICI OSNOVNE ŠKOLE SNIMILI PROMOTIVNI FILM

Prijavom na natječaj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sklopu područja Kulturne baštine škola Milana Begovića izabrana je za sudjelovanje na projektu u 2020./21. godini. S obzirom na naglasak ove godine bio na turistički i kulturno zanemarenim lokalitetima koji nisu toliko poznati široj javnosti, a predstavljaju kulturnu vrijednost kraja iskoristili smo sve čari našeg kraja i odlučili se na što boljem i slikovitijem prikazu naših znamenitosti. Nastojali smo uključiti što više učenika u sudjelovanje, ali unatoč online nastavi i korona pandemiji bili smo nažalost ograničeni.
Dočekujući „turiste“ u svom gradu učenica drugog razreda upoznaje ih sa navedenim znamenitostima.
Posjetili smo izvor rijeke Cetine, Pločasti most, crkvu sv. Spasa gdje su nas učenici osmog razreda informirali o povijesti i ljepotama tih znamenitosti. Učenici su uz pripovijedanje o lokalitetima također i oslikavali znamenitosti, a njihovi crteži će činiti turističke razglednice za vrlički kraj.
Ljepotama vrličkog mjesta nema kraja, ali uz znamenitosti nismo mogli, a da ne prikažemo barem dio poznatog djela našeg Milana Begovića „Ere sa onoga svijeta“.
Recitirajući Begovićevu pjesmu posvećenu svom kraju na poznatoj vrličkoj Česmi učenik trećeg razreda uvodi nas u daljnji tijek radnje. Učenici trećeg razreda, sa učiteljicom Ivanom Kusić obučeni u narodne nošnje u suradnji s voditeljicom KUU Milana Begovića Marinom Turudić jedva su dočekali pokazati svima kako je na kraju Ero dobio dozvolu da oženi Đulu i kako su slavili svoju ljubav otpjevavši pjesmu „Što na nebu sja visoko“.
Želeći što bolje prikazati povijest Vrlike i dugogodišnje progonstvo od strane Osmanlija, učenici četvrtog razreda su uz povijesnu postrojbu kralja Dmitra Zvonimira iz Knina, Vranske vitezove i Šibensku gradsku stražu uprizorili dolazak na utvrdu Prozor, suživot s Mlečanima i bitku s Turcima.
Učenici su u sklopu projekta izrađivali i slikovnice, razglednice, pisali pjesmice posvećene svom kraju, razne križaljke, kvizove i igre učeći se tako radnim vrijednostima i stvaralaštvu, odgovornosti, inovativnosti, poduzetnosti i snošljivost kroz samostalni, suradnički i praktični rad. Učenici su zaista uživali u svakom dijelu ovog projekta i na taj način su još bolje uočili važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine svog kraja. Uz sudjelovanje naučili su i da je preduvjet za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini učenje i važnosti timskog rada od iznimne važnosti.
Usprkos teškim vremenima u kojima se nalazi naš kraj i sve manjem broju učenika svake godine, nastojimo da naše mjesto živi jer usprkos brojnim osvajačima koji su kroz povijest prošli grad Vrlika i danas stoji hrabro u podnožju utvrde Prozor.
Ljubav prema svom kraju, tradiciji i baštini neumorno se prenose s koljena na koljeno… A zar nije najslađe kad to promatramo upravo na dječici koja nesvjesno u potpunosti značenja svega upotpunjuju svoje gene kamene i s njima odrastaju, odrađuju to sa žarom i euforijom.
Film pogledajte na:
Skip to content