U VRLICI ZAPOČEO KAMP DINARA BACK TO LIFE

U Ekološkoj stanici Vrlika započeo je edukativno-volonterski kamp „Dinara back to LIFE“ na kojem 18 studenata uči o revitalizaciji prirodnih staništa i naučeno primjenjuje u praksi. Na kampu sudjeluju studenti agronomije, šumarstva, biologije, krajobrazne arhitekture, geografije, ekološke poljoprivrede i geofizike iz cijele Hrvatske – Vinkovaca, Osijeka, Požege, Đakova, Čakovca, Ivanić Grada, Buzeta, Bribira, Knina, Dubrovnika, Trogira, Kaštela, Splita i Zagreba.
Kamp će potrajati dva tjedna, do 19. rujna i u tom će razdoblju budući stručnjaci na području zaštite prirode usvojiti teorijska i praktična znanja o restauraciji travnjaka i održivom upravljanju. Jutra su rezervirana za edukaciju gdje se studentima predstavlja teme važne za planiranje upravljanja. Prvog dana predavanja stručne suradnice za zaštitu prirode Ivane Selanec predstavljen je projekt „Dinara kamp to LIFE“ i projektne aktivnosti u kojima će studenti sudjelovati.
Drugog dana teorijske nastave studenti su upoznati s konzervacijskom biologijom i njenom primjenom na primjeru projekta „Dinara back to LIFE“, kojemu je cilj restaurirati zarasle travnjake na Dinari i poticati njihovo održivo korištenje.
Studenti su prvi dan počeli i s praktičnom nastavom na degradiranom pašnjaku u blizini Ježevića, gdje će se površina od 40ha očistiti od drvenastog raslinja i vratiti u povoljno stanje, koje su stanište za ćukavicu i kratkoprstu ševu, ali i više drugih vrsta koje ovise o otvorenom tipu staništa.
Najveći problem, kako je objasnio Biomov stručni savjetnik za zaštitu prirode Ivan Budinski, upravo predstavlja šmrika, odnosno Juniperus oxycedus, koji naraste u veliki gusti grm i onemogućava rast trave. Posao uklanjanja zarasle vegetacije obavlja se alatima pogodnim za tu vrstu posla, ali i sigurnima za baratanje pri radu. Marljivi i dobro raspoloženi studenti su škarama, kratkim i dugim pilama te sjekirama orezivali biljke do tla, koje se takve vjerojatno neće obnoviti.
Tijek edukativno-volonterskog kampa ali i vijesti iz projekta pratite na web stranici https://dinarabacktolife.eu/, i na Facebook profilu „Dinara back to LIFE“.
Skip to content