SVI ZAJEDNO HRVATSKO NAJ – VUKOVAR

Nijemo kolo uvršteno je među 12 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara od strane UNESCO-a.
Idealni predstavnici Nijemog kola je KUU Milan Begović jer se baš Vrličko kolo vodi kao najstarije i najizvornije kolo a kao takvog najbolje ga izvode i sami Vrličani.
Svake godine održava se festival gdje se predstavljaju kulturna dobra zaštićena UNESCO-om pa je tako Udruga nastupila već u Zagrebu i Zadru povodom te manifestacijje.
2018. godine Udruga je dobila poziv za predstavljanje u Vukovaru u razdoblju 3. do 4. 5. 2018.godine, na 1. Festivalu nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ!”

3. svibnja 2018. Četvrtak
Dolaskom u Vukovar članovi Udruge smješteni su u hostelu u Vinkovcima i samom Vukovaru. Vrijedne članice Udruge odmah pri dolasku na Vukovarskom korzu pekle su Vrličke uštipke u sklopu gastro programa.
U popodnevnim satima na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru započeo je program predstavljanja kulturnih dobara zaštičenih UNESCO-om. Udruga se predstavila nijemim kolom uz pratnju dipli te ojkavicom.
Odmah nakon nastupa na Trgu uslijedio je nastup u Borovom naselju, specijalno izdanje “Lijepom našom” pod imenom “Hrvatsko naj “ koje se emitiralo uživo na HRT2. U jako kratkoj minutaži članovi Udruge dali su od sebe sve naj a vukovarska publika to je prepoznala pa je Vrličane ispratila velikim pljeskom.
Na Trgu Republike Hrvatske održavao se zabavni program uz Nenu Belana, Klapu Intrade, itd. gdje su članovi mogli uživati.

4. svibnja 2018. Petak
Od ranog jutra članice Udruge opet su prisustovale gastro programu i pekle Vrličke uštipke. Preostali članovi bili su podrška pa su sa pismom uveseljavali publiku na korzu. Vrlički uštipci mirisali su cijelim gradom a Vukovarci i gosti bili su oduševljeni.
Uslijedio je popodnevni nastup na Trgu ali zbog atraktivne nošnje, plesa i veselih članova, određeno je da Udruga sudjeluje slobodnim stilom, bez pozornice, šetnjom, pjesmom i plesom kroz cijeli grad što je članove oduševilo pa su to tako i odradili.
Prošlo je vrijeme nastupa i prije samog polaska u Vrliku, Udrugu je ručkom počastio Vrličanac Nikola Tarle na što mu se i ovim putem zahvaljujemo.

Skip to content