SVI ZA JEDNO HRVATSKO NAJ – VRLIČANI U VUKOVARU

Vukovaru tebi dolazimo iz Vrlike pozdrave nosimo! Oj!
U Vukovaru se prošli vikend 05.- 07. 2023. godine u okviru Dana Grada odvijao i 5. Festival nematerijalne kulturne baštine turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija pod sloganom „Svi zajedno Hrvatsko naj“. Festival se odvijao na više lokacija, a posjetitelji su mogli uživati u kulturnoj baštini, eno-gastro prezentaciji, kreativnim radionicama, performerima te koncertima.
Pozitivne vibracije i odlična atmosfera uz atraktivne programe pretvorili su ulice i trgove Vukovara u mjesta susreta različitih kultura, gastronomija i zabave, čuvajući najbolje od hrvatske zaštićene nematerijalne kulturne baštine od strane UNESCO-a.
Vrličani su se predstavili nijemim vrličkim kolom, te ojkavicom. Uz članove KUU Milan Begović predstavili su se i FA Jedinstvo, Babogredci, Sinjski alkari, VU Kumpanjija, Klapa Vrilo, Vukovarski golubići, mažuretkinje, sokolari te ostali.
Posebno su se ove godine na 5. Festivalu predstavili konji lipicanci, naime „Tradicija uzgoja lipicanaca“ je u prosincu 2022. ušla na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, uzgoj lipicanaca bilježi se od 1806., a ujedno je i najveći na svijetu. U dvorcu Eltz izveden je glazbeno-scenski prikaz „Ples baroknih konja dvorca Eltz“.
Nakon nastupa u Vukovaru, Vrličani su u svojim nošnjama posjetili memorijalna mjesta Ovčaru i Vodotoranj te posjetili Vrličane u Bapskoj koji su ih srdačno primili i ugostili te poslali velike pozdrave svojim korijenima u Vrlici.
Skip to content