SVEČANO OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA BITKE ZA VELI VRH

Danas je u Vrlici upriličena velika svečanost u prigodi obilježavanja 30.obljetnice akcije „Veli vrh“ na Svilaji.
Naime, to je najveća je pješačka bitka Domovinskog rata u Cetinskoj krajini. Podsjetimo, 8. lipnja 1993. godine započeo žestok napad srpskih snaga na Velom vrhu bilo je 16 branitelja Vrličke satnije. Od 16 hrvatskih branitelja jedan je poginuo Petar Varnica, pripadnik vrličke satnije dok ih je 11 bilo ranjeno. Veli vrh je unatoč svemu obranjen, zahvaljujući samim braniteljima s Velog vrha.
Prigodom obilježavanja ove obljetnice u Vrlici je, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu dr. Franje Tuđmana Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata general pukovnik u miru Marijan Mareković.
Vijence su položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s državnim tajnikom Špirom Janovićem, SDŽ koje je predvodio pročelnik Damir Gabrić, Grada Vrlike na čelu s gradonačelnikom Jurom Plazonićem. U ime Grada Sinja vijenac je položio gradonačelnik i saborski zastupnik Miro Bulj, te izaslanstvo Udruge 16.DP Sinj.
Molitvu odrješenja predvodio je vrlički župnik fra Mladen Prolić, a u tradicionalne narodne nošnje bili su obučeni mladi članovi KUU Milan Begović. Potom je u vrličkom Domu kulture održana svečanost na kojoj je povodom obilježavanja 30. obljetnice obrane Velog vrha Predsjednik Republike odlikovao 16. domobransku pukovniku Sinj Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.
Na početku pozdrave okupljenima uputio je domaćin, gradonačelnik Jure Plazonić.
‘Nakon 30. godina miješaju se osjećaji. Tuga zbog izgubljenog života i 11 ranjenih Vrličana, a s druge strane ponos, jer su srbo-četnički specijalci predvođeni zloglasnim kapetanom Draganom na Svilaji polomili zube. Žrtva branitelja ne smije biti zaboravljena, a dodjela danas odlikovanja 16.DP ide u tom pravcu da se to neće i ne smije zaboraviti’, kazao je Plazonić.
U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda čestitke Vrličanima i pripadnicima odlikovane postrojbe uputio je državni tajnik dr.sc Špiro Janović. U ime Splitsko -dalmatinske županije na svečanosti je sudjelovao pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić. Kao izravni sudionik u oslobađanju Vrlike na dužnosti zapovjednika bojne u 6. DP Gabrić je podsjetio da je 5. kolovoza 1995. godine dan koji se teško može zaboraviti, opisujući trenutak ulaska hrvatskih snaga u Vrliku. Gabrić je svim pripadnicima 16.DP u ime župana Blaženka Bobana i svoje ime čestitao na odlikovanju koje su primili.
U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović je pohvalio strategiju obrane Hrvatske tijekom Domovinskog rata.
‘Našu je zemlju obranio jako mali broj ljudi. Hrvatska se branila dragovoljački, obranili su je oni koji su htjeli, znali i mogli, koji nisu žalili sebe. Nije ih trebalo ganjati po ulici i mobilizirati. Trebalo je biti pametan i na početku i tijekom cijelog rata sačuvati ljude. Gubici Hrvatske vojske u cijelom ratu, pa i u oslobodilačkim napadima i djelovanjima, bili su mali, što je rezultat pameti i organizacije onih koji su rat vodili, pa i političkog vrha. Čovjeka se čuvalo’, kazao je Predsjednik te je istaknuo kako bi to trebala biti lekcija i za hrvatsku politiku u cjelini.
‘Posebna mi je čast i dug časti prema vama dodijeliti ovo odlikovanje hrvatskog velikaša i velikana koji je branio Hrvatsku i ginuo za Hrvatsku, koji je jedan od onih zbog kojih se hrvatsko ime pamti. Knezovi Bribirski, Šubići, Zrinski, Frankopani, da nije bilo tih velikaša tko zna što bi bilo s hrvatskim imenom. Sam naziv tog odlikovanja, po Nikoli Šubiću Zrinskom, visokog odlikovanja za vašu zaslugu i vaš doprinos je ipak nešto što ima težinu’, zaključio je predsjednik Milanović dodjeljujući odlikovanje koje su preuzeli predsjednik Udruge 16. domobranske pukovnije Sinj Branko Kosorčić i ratni zapovjednik vrličke satnije Ivan Totić.
Na kraju prigodnih obraćanja, u ime svih pripadnika 16.DP zahvalu predsjedniku uputio je predsjednik Udruge 16. DP Branko Kosorčić-Brajo. istaknuo je da je velika čast biti predsjednikom udruge i primiti ovo veliko odlikovanje.
‘Gospodine predsjedniče, u ime svih pripadnica i pripadnika 16. DP zahvaljujem na dodjeli odlikovanja za našu postrojbu. Znajte, odlikovanje ste dodijelili pravoj postrojbi, a ono je moralo biti dodijeljeno i ranije. Međutim, i sada smo mi svi ponosni što smo ga dobili. Naš ratnu put je uistinu velik i mi se time ponosimo, još jednom hvala vam’, kazao je između ostalog Kosorčić.
Kosorčić je govorio i o ratnom putu postrojbe, o prvim barikadama u Vrlici, doprinosu Vrličana u Domovinskom ratu, ističući na kraju da je 16.DP bila nositelj aktivnosti u akciji Peruća, koja je itekako značajna za tijek ratnih događanja na ovom području, ali se do sada malo o tome govorilo, posebno u svečarskim prigodama.
‘Mi želimo sa svim našim ratnim suborcima i udrugama proisteklih iz Domovinskog rata sudjelovati u organizacijama i obilježavanju svih događaja vezanih za Domovinski rat, a sve radi naših poginulih branitelja i istine o Domovinskom ratu, zaključio je Kosorčić.
U glazbenom dijelu programa kojeg je vodio Nikola Uzun nastupila je klapa Pretenca. Prije svečanosti u Vrlici, izaslanstva 16.DP, HVIDR-e Vrlike, Grada Vrlike su na Velom vrhu na Svilaji položili vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulog Varnice.
 
Foto: „Ured Predsjednika RH, Dario Andrišek“ i “ferata.hr”
Skip to content