SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

U prigodi blagdana Gospe od Ružarija danas je u Vrlici obilježen Dan Grada Vrlike. Svečanost je počela polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na vrličkom groblju. Nakon toga, svečanost je nastavljena u GZ Kosore, gdje je upriličeno svečano otvaranje ‘Poslovnog inkubatora Kosore’.
Kada je u pitanju najvažniji infrastrukturni projekt – Poduzetnički inkubator, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić je istaknuo:
‘Ovaj objekt smo završili i imali radnu dozvolu prošle godine u studenom mjesecu. Međutim, nismo htjeli to otvarati suhoparno, bez išta, samo goli zidovi. Sada je došao taj trenutak. Tri tvrtke su u ovom objektu i to je ono što nas posebno veseli. Tvrtka Belgian Gourmet priprema ptrojeve za proizvodnju čokolade. Oni su od 6 radionica u inkubatoru sada za rad uzeli 4 i tu će sada raditi. Uskoro kreću s provedbom aktivnosti oko izgradnje tvornice u neposrednoj blizini proizvodno-poslovnog inkubatora na površini od 2 ha’, kazao je Plazonić, dodajući kako su objektu još tvrtka Mikro lijev Istra i belgijsko-hrvatska konzultantska tvrtka.
Plazonić je istaknuo i pojedinosti ulaganja u ovaj Poslovni nkubator:
‘U ovaj projekt uloženo je oko 26 milijuna kuna. Od toga 19 milijuna kuna su iz sredstava EU, a ostali dio pomirio je Grad Vrlika uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva za regionalni razvoj’, kazao je gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić koji je zajedno sa županom Blaženkom Bobanom i predsjednicom Gradskog vijeća Anitom Blažević svečano otvorio ovaj objekt.
Blagoslov novog vrijednog poduzetničkog objekta obavio je vrlički župnik fra Mladen Prolić. Ovom prigodom vlasnici belgijske tvrtke za proizvodnju čokolade upoznali su goste za postavljenim strojevima putem kojih će vrlo brzo krenuti proizvodnja čokolade te s paletom proizvoda koji će se u Vrlici proizvoditi. Naravno, sve su to potkrijepili raznim čokoladama koji su iz svog sjedišta donijeli za ovu prigodu.
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrlike u Domu kulture, pored domaćina gradonačelnika Jure Plazonića, predsjednice Gradskog vijeća Anite Blažević i ostalih vijećnika, nazočili su već spomenuti župan Blaženko Boban kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Ana Rakulić Prkut, obitelji poginulih branitelja, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, gradska pročelnica u Gradu Sinju Mirela Perković, načelnici Otoka, Hrvaca, Dicma, Kijeva – Dušan Đula, Dinko Bošnjak, Petar Maretić, Marin Ercegovac, predsjednik Gradskog vijeća Đakova Pavao Cindrić, vrlički župnik fra Mladen Prolić, načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić sa suradnicima, čelnici javnih poduzeća i ustanova s razine Županije splitsko-dalmatinske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i brojni drugi.
Okupljene u Domu kulture pozdravila je predsjednica Vijeća Anita Blažević, a gradonačelnik Plazonić uz temu ‘Poslovnog inkubatora Kosore’ govorio je i o drugim infrastrukturnim i komunalnim aktivnostima koje su u Vrlici završene ili su u tijeku. Tako je naveo rekonstrukciju D1 kod gradskog groblja, uređenje vrličke Česme, mlinica… Govorio je i o značajnim turističkim pokazateljima koji su pozitivniji nego proteklih godina. Plazonić je kazao kako je u tijeku priprema dokumentacije za izgradnju novog vrtića i jaslica, prostora za DVD i drugih sadržaja. Ovom prigodom zahvalio je na potpori Splitsko-dalmatinskoj županiji i Vladi RH koji su podupirali i podupiru sve njihove projekte.
U ime čelnika općina i gradova iz cetinskog kraja, nazočne je pozdravio triljski gradonačelnik Ivan Bugarin koji je u svom govoru istaknuo važnost povezivanja svih jedinica lokalne samouprave, od Vrlike do Trilja, na turističkom planu, a da je poveznica Cetina.
Pozdrave iz Đakova prenio je Pavao Crnić, podsjetivši da na području Đakova živi oko 3500 stanovnika čije je podrijetlo iz vrličkog kraja.
Prenoseći pozdrave Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića, čiji je bio izaslanik, župan Blaženko Boban na početku je podsjetio na doprinos Vrličana u Domovinskom ratu. Kada je riječ o razvojnim aktivnostima i ostvarenim rezultatima u Vrlici, Boban je u svom govoru to slikovito opisao:
‘Danas na javnoj političkoj sceni mnogi ljudi hodaju po tavanima, daskama, po limu i stvaraju buku. Ali, kada prođu, iza njih na daskama i limu nema traga. Za razliku od njih, gradonačelnik Plazonić i njegovi suradnici hodaju tiho, nečujno, i po pijesku i snijegu. Nema buke, ali iza njih itekako ostaje trag. E to je Vrlika’, kazao je Boban.
Ističući kako će Splitsko-dalmatinska županija i ubuduće podupirati Vrličane u njihovim razvojnim aktivnostima, župan Boban je naglasio aktivnosti na turističkom razvoju cetinskog kraja:
‘Na tom projektu od Vrlike do Trilja, a Cetina je poveznica, intenzivno radi dožupan Stipe Čogelja koji će okupiti stručan tim iz svih jedinica lokalne samouprave i napraviti vrijedan projekt koji će umnogome značiti za razvoj turizma na ovom području’, kazao je Boban, koji je na kraju istaknuo kako će po pitanju određivanja sjedišta Parka prirode Dinara inzistirati na prijateljskim i argumentiranim razgovorima s predstavnicima susjedne županije i svima koji su uključeni u ovo pitanje, kako bi se iznašlo razumno i pravedno rješenje.
Na ovoj svečanosti dodijeljene su nagrade Grada Vrlike. Osobnu nagradu za 2021. godinu dobila je medicinska sestra Jovanka Barišić za neumoran, stručan i pažljiv rad u pružanju pomoći žiteljima vrličkog kraja, posebno nemoćnim i starijim osobama. Kolektivnu nagradu dobila je OŠ Milan Begović, za promociju vrličkog kraja u sklopu područja kulturne baštine.
U glazbenom dijelu sudjelovala je klapa Pretenca, a program je vodila pročelnica Upravnog odjela Marijana Matić.
Na sam blagdan Gospe od Ružarja, u nedjelju 3. listopada od 10,30 sati služit će se svečana sveta misa koju će predvoditi dr. sc. fra Domagoj Volarević, profesor na KBF u Splitu.
Skip to content