SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA VRLIKE

Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na vrličkom groblju, blagoslovom nove mrtvačnice u Ježeviću i Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća u Vrlici je danas počeo trodnevni program proslave Dana Grada i blagdana Gospe od Ružarja.

Na Svečanoj sjednici u Domu kulture, pored domaćina gradonačelnika Jure Plazonića, dogradonačelnika Nikole Uzuna i predsjednice Gradskog vijeća Dijane Maras, nazočili su dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Petar Škorić i Ivan Šipić, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, bivši čelnici Grada Vrlike, obitelji poginulih branitelja, župnik fra Jakov Viro, čelnici javnih poduzeća i ustanova s razine Županije splitsko-dalmatinske, predstavnici sudbene vlasti, MUP-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i brojni drugi.

Pozdravne riječi okupljenima uputila je predsjednica Gradskog vijeća i direktorica Turističke zajednice grada Vrlike Dijana Maras, koja se zahvalila svim vijećnicima na konstruktivnom radu u cilju boljeg života na području Vrlike.

U prigodnom izlaganju gradonačelnik Jure Plazonić istaknuo je kako je uoči svečanosti u Ježeviću upriličeno i svečano otvorenje i blagoslov novog prostora za ispraćaj pokojnika u koje je grad uložio 700 tisuća kuna. Govoreći o projektima koji slijede ili su u tijeku, Plazonić je istaknuo:

‘Uredili smo prostor parkinga ispred dječjeg vrtića, a radovi su vrijednosti 500 tisuća kuna, uređena je tržnica i prostor ispred Crvenog križa. Jedan veliki projekt je uređenje Ulice Milana Begovića gdje je i njegova rodna kuća, za što će biti utrošen milijun kuna iz gradskog proračuna. Kako bi još više oplemenili našu radnu zonu Kosore, u planu je izgradnja dvaju pročistača otpadnih voda vrijednosti oko 600 tisuća kuna. Na tom prostoru dogovorili smo s HEP-om preuzimanje dva solarna parka.’

Plazonić je istaknuo kako uskoro slijedi potpisivanje ugovora za program ‘Zaželi’ zahvaljujući kojem je Vrilika dobila 3,9 milijuna kuna za zapošljavanje 23 žene koje će 30 mjeseci pomagati starijim i potrebitim Vrličanima. Govorio je i ostalim komunalnim, infrastrukturnim aktivnostima koje Vrlika, uz pomoć Županije, Vlade i EU fondova, planira realizirati u narednom razdoblju, koji su vrijednosti oko 80 milijuna kuna i u okviru kojih će biti uređen i opremljen Poslovni inkubator u radnoj zoni Kosore.

Pozdravne riječi i čestitku Vrličanima uputio je saborski zastupnik Davor Ivo Stier, koji je podrijetlom Vrličanac, po baki rođenoj Vrančić.

‘Bez Vrlike ne bi bilo niti moje bake, moga oca niti mene. Zato sam na poseban način emocionalno vezan za Vrliku. Ono što mogu učiniti za kraj svoga podrijetla kao čovjek, ali i kao zastupnik, je posredovati kod ministara, dati određne savjete za planirane projekte, jer je Vrlika. s obzirom što je u nedavnoj povijesti doživjela, to itekako zaslužila’, kazao je Ivo Stier.

U ime nazočnih gradonačelnika, načelnika i predstavnika općina i gradova okupljenima se obratio triljski gradonačelnik i saborski zastupnik Ivan Šipić. Čestitajući blagdan Gospe od Ružarija i Dan Grada, Šipić je poručio kako će, kao i do sada, gradonačelniku i svim Vrličanima biti od pomoći, jer je to i njegova obveza kao zastupnika iz ovog kraja.

‘Nije isto razvijati se i stvarati planove oko Zagreba, gdje je sve nadohvat ruke, i ovdje. Treba zasukati rukave i raditi u krajevima koje povijest i događaji nisu mazili, a takva je upravo Vrlika i cijeli Cetinski kraj. Samo zajednički možemo stvarati razvojne projekte i stvarati bolje uvjete na cijelom ovom cetinskom području’, kazao je Šipić.

Na svečanosti je, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića bio splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, koji je kazao da mu je drago čuti ove planove i programe razvoja Vrlike, u kojima dobrim dijelom svoj udio ima i Splitsko dalmatinska županija.

‘U Splitsko-dalmatinskoj županiji Grad Vrlika i Općina Hrvace uvijek su imali posebne empatije, iz razloga što su prošli u Domovinskom ratu. Naša potpora neće izostati, jer za ovakva i ostala ruralna područja aktivirani su brojni programi razvoja i poticaja, što u posljednje vrijeme diljem županije prezentiramo’, istaknuo je Brčić.

Okupljenima je o uređenju cesta na području županije i vrličkog kraja govorio saborski zastupnik i ravnatelj ŽUC-a Petar Škorić, koji je između ostalog kazao kako se počlo s pripremama za uređenje i asfaltiranja ceste od Koljana do Dabra, u duljini od 4 km, kao i popravljanje i rekonstrukcija ostalih cesta na području Vrlike.

U okviru svečanosti uručena su priznanja Grada Vrlike zaslužnim pojedincima i kolektivima. Skupnu nagradu dobila je tvrtka V.R. METAL d.o.o. za razvoj gospodarstva, koja u svom pogonu u zoni Kosor ima 17 djelatnika. Osobnu nagradu za promicanje kulturnih vrijednosti dobio je operni pjevač Miljenko Đuran, za 11 godina utjelovljenja Miće u najpoznatijom i najizvođenijoj operi Ero s onoga svijeta.

Moderator programa bio je Marko Duvnjak, prof., a u glazbenom dijelu nastupila je klapa Kontra.

Danas u 17 sati počinje 18. Memorijalni turnir ‘Ive Lelas 2018’ te natjecanja u balotama i tenisu.

Sutra, 6. listopada u 10 sati počet će 18. Vrlička ulična utrka i prvenstvo Hrvatske u sprint duatlonu ‘Memorijal Stipe Erceg’. U 18 sati upriličit će se izložba slika i večer poezije pod nazivom ‘Ulku Vlaho Bukovac’. Nakon toga, od 20 sati u crkvi Gospe od Ružarja održat će se koncert Klape Šufit. U 21,30 počet će tombola, a u 22 sata vatromet.

U nedjelju, 7. listopada u 9 sati počet će 8. Sajam obrta i rukotvorina. U 10,30 sati počet će procesija i svečana sveta misa, tijekom koje će se upriličiti blagoslov restauriranog kipa Srca Isusova iz 19. stoljeća. Svečanost će predvoditi vlč. mr. sc. Tomislav Zečević, predavač na riječkoj Teologiji i doktoranad na rimskom Papinskom sveučilištu Gregoriana. Nakon svete mise nastupit će KUU ‘Milan Begović’. Od 17 sati održat će se 18. Memorijalni turnir ‘Ive Lelas 2018.’, dječja olimpijada starih igara, povlačenje konopa i bacanje kamena s ramena.

Skip to content