SASTANAK NA TEMU PARK PRIRODE DINARA

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas je u Kninu izložio hodogram aktivnosti s ciljem da Dinara postane Park prirode.
Hodogram aktivnosti će uključivati izradu stručnih podloga, zatim geodetskih podloga pa usuglašavanje potrebne izjave za Hrvatski sabor te na kraju stavljanje na javni uvid prijedloga kao i e-savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara.
Ako su sve jedinice lokalne samouprave suglasne, zakon bi mogao biti donesen dogodine u ovo vrijeme.
Nositelj cijeloga posla i aktivnosti je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a ministar Ćorić, koji se očito jako založio za realizaciju ovoga velikoga projekta,  zamolio je za susretljivost i pozitivno očitovanje svih jedinica lokalne samouprave te ih pozvao da u narednih mjesec dana odrade međusobne konzultacije.
Sastanak u Kninu organiziralo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a osim ministra bili su prisutni njegov pomoćnik Igor Krajtmajer, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnici i zamjenici gradova Knina, Sinja i Vrlike, načelnici Općina Kijevo, Civljane, Trilj, Hrvace i Otok, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije Damir Lučev, pročelnica Županijskog upravnog odjela za zaštitu okoliša te ravnateljica Županijske javne ustanove Park prirode.
Park prirode bi se protezao od sjevernoga Knina, odnosno od vojnog poligona Crvena zemlja (koji će biti izdvojen iz Parka) pa do Trilja, a prema karti koju možete vidjeti na fotografiji u galeriji.
Pojašnjeno je da je park prirode nacionalna kategorija i javna ustanova, da se financira iz državnog proračuna te da je u njemu moguće gospodarsko korištenje šume i vode kao i lov, sukladno propisima. Iznesene su i moguće zapreke za proglašenje Parka kao što su vjetroparkovi i vjetroelektrane.
Stoga je ministar otvorio raspravu i pozvao sve predstavnike jedinica lokalne samouprave na izjašnjenje o prihvatljivosti inicijative. U raspravi je velika većina predstavnika jedinica lokalne samouprave pozdravila ideju i istaknula razloge prihvatljivosti, no neki su izrazili i svoje razloge neprihvatljivosti.
Skip to content