RAZGOVORI O PREKOGRANIČNOJ SURADNJI OPĆINE JAJCE I GRADA VRLIKE

Povezivanje Grada Vrlike i Općine Jajce kroz partnerstvo pri kandidiranju za programe prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine bio je povod današnje posjete općini Jajce gradonačelnika Grada Vrlike Jure Plazonića sa suradnicima. Goste je primio Načelnik općine Jajce Edin Hozan sa suradnicima. Razgovaralo se o potencijalnim projektima u području zaštite i očuvanja kulturno-povijesnog nasljeđa, tim više što Jajce dijeli povijesnu poveznicu sa Gradom Vrlikom preko Hrvoja Vukčića Hrvatinića.
Po svojoj sačuvanosti naša utvrda spada među najznačajnije srednjovjekovne tvrđave u Republici Hrvatskoj, a Grad Vrlika se sprema za rekonstrukciju iste. Tražeći partnere za projekte prekogranične suradnje u Vrlici su prepoznali upravo općinu Jajce kao potencijalnog partnera obzirom na bogato kulturno-povijesno naslijeđe i povjesnu poveznicu.
Na današnjem prvom radnom sastanku više riječi je bilo o projektnim idejama, a dogovoreno je uključivanje jedne od općina iz Crne Gore kao trećeg potencijalnog partnera u projektu prekogranične suradnje zbog značajnijeg pristupanja fondovima EU i povezivanjem kroz ovaj projekt tri države.
Načelnik Općine Jajce Edin Hozan zahvalio se gradonačelniku Vrlike Juri Plazoniću na tome što je Općina Jajce prepoznata kao ozbiljan partner za projekt prekogranične suradnje, cijeneći da Tvrđave mogu povezati i udružiti ova dva grada u kandidiranju zajedničkog projekta, a za dobrobit lokalnih zajednica.
“Mi smo veoma ponosni na naše kulturno-historijsko naslijeđe i rado prihvatamo pozive koji bi vodili njegovom unaprjeđenju. Raduje nas što imamo zajedničku poveznicu u prošlosti i nadamo se da ćemo kroz ovu saradnju uspjeti u ostvarenju projektnih ideja vezanih za očuvanje naših srednjovjekovnih tvrđava” istakao je Hozan na današnjem sastanku.
Gosti iz Vrlike tokom boravka u Jajcu posjetili su i spomenike u užoj gradskoj jezgri, te obišli područje Plivskih jezera. Zajednički koraci su dogovoreni i suradnja je već izvjesna. Uskoro će predstavnici Općine Jajce posjetiti Grad Vrliku i usuglasiti konkretne korake suradnje u realizaciji izrade zajedničkog projekta koji će biti kandidiran na fondove Europske unije.
Skip to content