PROSLAVLJENA SVETA TROJICA

U Vrlici su 3. lipnja grkokatolici proslavili Presvetu Trojicu. Svetu liturgiju predvodio je protojerej stavrofor o. Mihajlo Simunović, nastojatelj katedralnog hrama Križevačke eparhije.
Zajedno sa o. Mihajlom služili su fra Ivan Čupić, časni arhimadrit, o. Zenjo Zastavni, župnik splitske župe Krista Spasitelja, o. Ján Jakubov, župnik Kričaka, Vrlike i Zadra; rektor svetišta Pokrova Presvete Bogorodice u Kričkama i o. jerođakon Antonije Pajić, arhiđakon naše Križevačke katedrale. Liturgijsko pjevanje vodili su katedralni zbor iz Križevaca zajedno sa zborom župe Krista Spasitelja iz Splita. Također su u goste stigli i Čuvari Kristova groba iz Vrlike te predstavnici Hrvatskih katoličkih skauta.
U Vrliku su stigli i sveti zemni ostaci sv. Nikole, čudotvorca iz licijske Mire pred kojima su se molili vjernici iz cijele Dalmacije.
Nakon svete liturgije, ispred kapele Presvete Trojice gdje je nekad stajala istoimena grkokatolička crkva, izmolila se panihida za sve pokojne župljane, branitelje i sve pokojne.
Grkokatolička župa Svete Trojice u Vrlici osnovana je davne 1834. godine, ali je nakon Drugog svjetskog rata zamrla, a crkva je srušena 1971. godine. Svojevrsna revitalizacija župnog djelovanja počinje 2021. godine kada je izgrađena spomen-kapelica uz svečani blagoslov.
Župna aktivnost očituje se u kulturnim manifestacijama, humanitarnom radu i vjerskim događanjima. Prije tri godine prilikom blagoslova kapelice održana je svečana akademija, a prošle godine organiziran je klapski koncert tijekom proslave župnog blagdana. Vrlički grkokatolički župnik otac Jan Jakubov koji živi u obližnjim Kričkama, zajedno s križevačkim biskupom jednom godišnje posjeti i dom za djecu s poteškoćama u razvoju koji je smješten u ovom mjestu. Otac Jan odlično surađuje s gradskim vlastima, a grkokatolicima svake godine pomogne i rimokatolički župnik.
Skip to content