PROSLAVA SV. SPASA

Ovogodišnja proslava svetkovine Uzašašća (Spasova) u mjestu Cetina (starohrvatska Vrhika) u Župi Vrlika zbog epidemioloških mjera održana je umjesto 15. svibnja tjedan dana kasnije, 22. svibnja 2021. god. Zbog pandemije koronavirusa okupilo se nešto manje hodočasnika u odnosu na protekle godine. Uz vjernike iz župa Vrlike i Kijeva, tradicionalno su hodočastili vjernici iz Knina, drniškog i sinjskog kraja te iz Solina, Kaštela i Splita. Iz Podstrane – Župa Gospe u Siti – hodočastila je župna obiteljska zajednica s malom djecom koju su doveli roditelji. S fra Joškom Kodžomanom, ravnateljem franjevačkog sjemeništa u Sinju, stigli su sjemeništarci koji su čitali misna čitanja i posluživali na svetoj misi. Iz Župe Čista Velika pristigla je skupina ministranta i vjeroučenika sa župnikom fra Božom Duvnjakom. Sv. misno slavlje pred starohrvatskom crkvom Sv. Spasa u 10.30 sati predslavio je i propovijedao fra Šimun Markulin, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a s njim je suslavilo deset svećenika (fra Mladen Prolić – župnik, fra Božo Duvnjak, fra Jakov Dževrnja – Viro, don Josip Bečić, fra Eugen Poljak, fra Pavao Vučković, fra Joško Kodžoman, don Petar Dukić, fra Dušan Moro i don Ante Vranković).
Kod starohrvatske crkve Sv. Spasa, na mjestu gdje povijest nije šutjela, fra Šimun je propovijedao o kršćanskom značenju neba i zemlje. Prenoseći nekoliko misli iz homilije, možemo istaknuti da su kršćani u moderno vrijeme, ali i danas, bivali optuženi da previše i isključivo gledaju u nebo, da zaboravljaju zemlju i zemaljsko. No, kršćani su ljudi i neba i zemlje, pogled im je upravljen prema nebu – gdje se nalazi cilj njihova života, a u isto vrijeme čvrsto hodaju po zemlji i čine sve, ovdje i sada, da bi postigli cilj – zajedništvo s Presvetim Trojstvom u vječnosti.
Preko mise pjevao je vrlički župni zbor mladih pod pratnjom voditeljice Petre Milković. Na misi su sudjelovala i trojica članova Udruge čuvara Kristova groba – Vrlika u narodnim nošnjama koji su prikupljali milostinju.
Na koncu misnog slavlja župnik fra Mladen pozdravio je nazočne svećenike, hodočasnike, predstavnike lokalne uprave, predstavnike Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave Sv. Spasa u Cetini.
Skip to content