PROJEKT SURADNJE “KULTUROLAG”

PROJEKT SURADNJE “KULTUROLAG”

LAG Cetinska krajina partner je na projektu KulturoLAG koji se provodi kroz Podmjeru 19.3. Projekt suradnje LAG-ova LRS LAG-ova 2014.-2020. (2021.-2022.) PRR RH 2014.-2020. Nositelj projekta je LAG Vuka-Dunav iz Osječko-baranjske županije, a ostali partneri uz LAG Cetinska krajina su LAG Bosutski niz iz Vukovarsko-srijemske županije i LAG PRIZAG iz Krapinsko-zagorske/Koprivničko-križevačke te Varaždinske županije.

Cilj projekta KulturoLAG je razvoj turističke infrastrukture te sadržaja i programa utemeljenih na povijesnoj, kulturnoj i vjerskoj tradiciji na području partnerskih LAG-ova te obogaćivanje ukupnog turističkog doživljaja, upoznavanjem dionika sa područja partnerskih LAG-ova sa baštinom partnerskih područja.

U sklopu projektne aktivnosti turističkog itinerera LAG Cetinska krajina je u razdoblju od 26. svibnja 2024. godine do 29. svibnja 2024. godine ugostio projektne partnere te njihove članove i dionike na području svog LAG-a.

Itinerer je započeo u ponedjeljak ujutro 27. svibnja 2024. godine posjetom tvrđavi Kamičak uz edukaciju o kulturnoj baštini grada Sinja i Cetinske krajine, a obilazak se nastavio posjetom Muzeju Cetinske krajine – Sinj. Potom su se sudionici itinerera kroz stručno vodstvo i obilazak grada imali priliku upoznati s utjecajem rada i djela Stipe Sikirice na turizam grada Sinja te su posjetili i Svetište Gospe Sinjske. Obilazak se nastavio u Muzeju Sinjske Alke gdje je sudionicima predstavljena viteška igra Sinjska alka. Nakon muzejskih obilazaka sudionici su imali zajednički ručak u restoranu Alkarski Dvori. U popodnevnim satima obilazak je nastavljen na području grada Trilja. Sudionici su imali priliku posjetiti Gardun, Nutjak i Tilurium. Prvi dan studijskog putovanja priveden je kraju posjetom Vinariji Krolo te večerom u Konobi sv. Roko.

Drugi dan itinerera započeo je polaskom prema općini Otok i obilaskom prirodnih ljepota  izvora Ovrlje. Nakon općine Otok put se nastavio na područje grada Vrlike gdje je uslijedilo razgledavanje grada, Vrličke Česme, tvrđave Prozor te naposljetku crkve sv. Spasa i  izvora Cetine. Nakon obilazaka područja grada Vrlike, sudionici kreću prema mjestu Dabar, točnije poligonu Patriot gdje je održan zajednički ručak. U popodnevnim satima sudionici su imali priliku sudjelovanja u prezentaciji terenskog i terapijskog jahanja konja, te obuke o korištenju air-soft replike. Sudionici su najprije sudjelovali u air-soft aktivnostima, a potom jahali na ranču, a oni malo hrabriji i na stazama u blizini ranča. Nakon prezentacije terenskog i terapijskog jahanja, te obuke o korištenju air-soft replike uslijedila je završna večera svih sudionika na poligonu Patriot.

Projekt je financiran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda.

Skip to content