PREZENTACIJA GASTRONOMSKE I ENOLOŠKE PONUDE U BEČU

Nakon prošlogodišnjeg gostovanja ORF–ove televizijske ekipe, koja je u sklopu stalne turističke promocije, na poziv i u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom Splitsko – dalmatinske županije, snimala na području Splitsko – dalmatinske županije, grada Sinja i okolice materijal za potrebe serijala Okusi Europe – Dalmacija (za što je ove godine i nagrađena od HTZ na dodjeli Zlatne penkale u Splitu), Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije, Turističke zajednice gradova: Sinja, Vrlike i područja Imota dobile su poziv i priliku za prezentaciju naše jedinstvene gastronomske i enološke ponude u sklopu projekta ‘Culinaire L’Evrope’, slavnog bečkog Burgtheatra.
Cijeli koncept prezentacije osmislio je Lojze Wieser, autor, izdavač, urednik brojnih knjiga, suradnik ORF-a, bloger i veliki gurmanski znalac, u suradnji s Martinom Kušejom, intendantom Burgtheatera, te profesorima i učenicima srednje škole Gastgewerbefachschule der Wiener Gasrwirte u Beču.
Projekt Culinaire L´Evrope #3: Dalmatien prezentiran je 25. listopada u Kasino Burgtheater u Beču, kroz bogati kulturni program: interpretacijom ulomaka hrvatskih književnih djela Slobodana Novaka, Slavka Mihalića, Veljka Barbieria i Živka Skračića od strane bečkih glumaca Martina Schwaba i Nine Siewert, te najpoznatijim dalmatinskim skladbama koje je na harmonici izvodio Nikola Đorić, a sve uz vrhunsku ponudu tradicionalnih jela i vina dalmatinskog podneblja. Gosti su tako mogli kušati pomno odabrane autohtone specijalitete poput dalmatinskog pršuta, alkarske salame, vrličkih uštipka, pašta fažola, arancina, medenjaka, badema, suhih smokvi, pašteta od maslina, inćuna, šalše s palentom, janjetine ispod peke, juneće juhe, te jela čiji se način pripreme nalazi na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija RH: sinjskih arambaša i sira iz mišine te imotske torte, uz bogatu enološku ponudu sinjskih, vrličkih, imotskih i hvarskih vina i likera. Jela su za ovu prigodu pripremali učenici srednje škole Gastgewerbefachschule der Wiener Gasrwirte u Beču po originalnim recepturama, uz asistiranje Lojza Wiesera i direktorica turističkih zajednica: Dijane Maras – Vrlika i Monike Vrgoč – Sinj, te Ede Crljena – OPG Stari zanati.
Iz Turističke zajednice grada Sinja zahvaljuju svima koji su im pomogli u realizaciji ovog projekta, a posebno: Mesnicama Mel – HRV- Hrvace, vlasniku i direktoru Jakovu Lovriću, Gradu Vrlici, Gradu Sinju, restoranu Grande Luna – Hvar i vlasniku Ivici Bilandžiću, OPG-u Stari Zanati – Sinj, OPG-u Mažurin – Radošić-Sinj, OPG-u Mravak – Gala – Otok, OPG-u Ćorić – Garjak – Vrlika, OPG-u Lisičar – Kosore – Vrlika, vinariji Grabovac – Donji Proložac – Imotski, PBZ ‘Svilaja’ – Maovice- Vrlika, destileriji Išo – Maovice – Vrlika, AB foto – Sinj, Marina dizain d.o.o. – Sinj, Ankicin slatki svijet – Sinj, Stella Croatica – Klis, Muzeju Sinjske alke, voditeljici Ani Romac i djelatnicima Tommy trgovine – Brnaze – Sinj, Jošku Jagnjiću i Ivici Ćosiću djelatnicima KUS – Sinj, te Zoranu Markulinu, Ljubi Bulović, Ivanu Knezoviću, Stipi Vučkoviću i Karolini Jakasović.
Skip to content