POTPISANI UGOVORI SA 26 ŽENA KROZ PROGRAM ZAŽELI II

Potpisivanjem ugovora u vrličkoj gradskoj vijećnici između Grada Vrlike kao poslodavca i 26 žena odabranih za rad s krajnjim korisnicima, 30. lipnja je započeo praktični dio projekta „Žaželi II“ koji se provodi u sklopu II. faze programa „Zaželi – program zapošljavanja žena“, a financiran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.
Radni odnos je temeljem ugovora sklopljen na 12 mjeseci tijekom kojih će žene skrbiti o 170 odabranih korisnika s područja Grada Vrlike. Svaka će na brigu dobiti najmanje šest korisnika, a obveze podrazumijevaju pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima korisnika, održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanje u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala…), pružanje psihosocijalne podrške korisnicima kroz razgovore i druženje, uključivanje u društvo te pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima te druge poslovi vezane uz skrb o starijim, nemoćnim i osobama u nepovoljnom položaju.
Za sve to će biti plaćene minimalnom plaćom sukladno važećoj Uredbi Vlade Republike Hrvatske o visini takve plaće za tekuću godinu, ostvarit će pravo i na ostala materijalna prava poput putnih troškova, božićnice, regresa, a bit će im omogućeno i dodatno osposobljavanje kako bi bile konkurentnije na tržištu rada.
U odnosu na praktični dio prve faze projekta „Zaželi II“, razdoblje trajanja smanjeno je s 24 na 12 mjeseci. Također, povećan je broj zaposlenih žena s 23 na 26, kao i broj krajnjih korisnika kojih je sada 170. Krajnji korisnici su već papirnato raspodijeljeni i već se danas kreće s terenskom procedurom uvođenja žena u posao, upoznavanja s korisnicima i lokacijama na kojima će raditi.
Ženama su na novom/starom radnom mjestu ispred poslodavca sreću poželjeli voditelj projekta Nikola Turudić i koordinatorica projekta Megi Marić poručivši im da nastave gdje su stale prije par mjeseci po završetku prve faze. Podsjetili su da u kontaktu s korisnicima ne zanemare zdravstveni faktor i da svakako koriste epidemiološke preporuke, uzimajući u obzir da su krajnji korisnici većinom pripadnici rizičnih skupina.
Korisnik projekta vrijednog 2.303.080,00 kuna je Grad Vrlika koji i u drugu fazu provedbe programa ulazi s istim partnerima: Hrvatski Crveni križ-GDCK Vrlika, Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje- Regionalni ured Split.
Skip to content