PETICA ZA TRANSPARENTNOST JAVNIH FINANCIJA

Na stranicama GRADONAČELNIK.HR objavljeni su rezultati ovogodišnjeg istraživanja transparentnosti javnih financija za županije, gradove i općine u Hrvatskoj.
Ovogodišnja prosječna ocjena koju je gradovima dodijelio Institut za javne financije, a koja se odnosi na transparentnost proračuna, ostala je identična lanjskoj, odnosno, ‘prošli su’ s 4,7. Peticu su, za razliku od prošlog analiziranog razdoblja kada je zabilježeno 99 odlikaša, ovog puta zaradila 102 grada. Dobra je vijest da među njima nema jedinica i dvojki, te je najniža ostvarena ocjena trojka.
Prema tim podatcima gledajući županije Splitsko-dalmatinska županija dobila je ocjenu odličan (5).

Što se tiče jedinica lokalne samouprave na području cetinskog kraja rezultati su slijedeći:

Grad Vrlika dobio je ocjenu odličan (5).
Grad Trilj dobio je ocjenu vrlo dobar (4), što je za ocjenu više u odnosu na prošlogodišnji dobar (3).
Središte cetinskog kraja Grad Sinj dobio je ocjenu dobar (3).

Kada su u pitanju općine najviša ocjena je stigla u Hrvace: odličan (5). Otok je dobio četvorku. Dicmo je zavrijedilo ocjenu dobar (3).

Ako se uzme prosjek ocjena, onda je za cetinski kraj prosječna ocjena vrlo dobar (4).
Ovo istraživanje, vođeno između studenog 2021. i travnja 2022. godine, temeljeno je na mjerenju broja objavljenih ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina, i to redom izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021., prijedloga proračuna za 2022., izglasanog proračuna za 2022. te proračunskog vodiča za građane za 2022. godinu. U obzir su stoga uzeti isključivo oni dokumenti koji su bili javno dostupni u navedenom razdoblju, odnosno na dan pretraživanja, ali ne i oni naknadno objavljeni, a konačnim izračunom, vodeći se brojem promatranih proračunskih dokumenata, razina proračunske transparentnosti mogla se mjeriti na skali od nula do pet.
Skip to content