OTVORENA KONJIČKA STAZA

U okviru proslave Dana grada Vrlike ovu subotu je upriličeno prvo organizirano jahanje Vrličkom konjičkom stazom. Radi se o stazi koja se duljinom od 40 km proteže područjem Grada Vrlike, u potpunosti je mapirana, GPRS koordinirana i dostupna uz pomoć mobilne aplikacije. Pokretači projekta su Grad Vrlika i Alkarska ergela Sinj, odnosno njen ravnatelj Stipe Šimundža, koji nam je kazao:
‘Vrličku stazu za konjanike službeno je u ožujku ove godine licencirala ENGEA, hrvatska organizacija koja brine za dobrobit konja i razvoj konjičkog turizma u Republici Hrvatskoj. Time je ova staza postala tek treća u Hrvatskoj s takvom licencom’.
Svečanosti otvaranja nazočili su gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, vojvoda Boško Ramljak, harambaša Ivo Vukasović-Parin. Grupa od 21 konjanika krenula je od vrličke Česme, a sudjelovali su jahači iz Dicma, Dugopolja, Maovica, Sinja, Benkovca, Vrlike i Dabra. Blagoslov im je udijelio vrlički župnik fra Mladen Prolić. Stipe Šimundža zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ovaj projekt ostvari:
‘Uključili su se vrlički vatrogasci, planinari, kinološko društvo, lovačko društvo, policija, komunalno poduzeće, Turistička zajednica. Svi oni su sudjelovali u pripremi terena, staze koja počevši od Slanovca u Vinaliću spaja vrličke prirodne i kulturne znamenitosti i atrakcije’.
Božena Mutić, direktorica Turističkog ureda Grada Vrlike, kaže da će u budućnosti ova konjička staza biti vrijedan turistički kapacitet Grada Vrlike:
‘Ovim otvaranjem staze htjeli smo popularizirati konjički sport i ovakav vid turističke ponude, koja otvara vrata rekreativnim jahačima, od početnika do onih iskusnijih. Cijeli projekt će zaživjeti u punom obimu kada se izgradi konjički kamp u Slanovcu’.
Skip to content