ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Središnji dio obilježavanja Dana grada Vrlike i blagdana Gospe od Ružarija započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju Sv. Petra kod spomen križa. Tim činom Vrličani su se prisjetili svih preminulih Vrličana posebno onih koji su dali svoj život za slobodu naše Vrlike i cijele naše domovine.
Potom je u Domu kulture održana  Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vrlike.
Otvarajući svečano zasjedanje, predsjednica Gradskog vijeća Anita Šimunović posebno je čestitala Dan Grada kolegama vijećnicima i gradonačelniku Juri Plazoniću istaknuvši izuzetno kvalitetan i konstruktivan rad Gradskog vijeća, a potom je pozdravila brojne goste i uzvanike među kojima su bili predstavnici obitelji poginulih branitelja i braniteljskih udruga.
Vrličkoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora potpredsjednik Ante Sanader, dožupan Ante Šošić koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i župana Blaženka Bobana, ravnatelj za regionalni razvoj Ivan Bota, saborski zastupnik Marijan Mandarić, ujedno gradonačelnik Đakova s kojim Vrlika gaji prijateljske odnose, dogradonačelnik Sinja Denis Bobeta, predsjednik sinjskog Gradskog vijeća Petar Župić, načelnici Dicma, Hrvaca i Otoka Petar Maretić, Dinko Bošnjak i Dušan Đula, županijski ravnatelji uprava Ante Mihanović i Petar Škorić, župnik fra Mladen Prolić, predstavnici policije, te druge osobe iz kulturnog, političkog, javnog života.
U svom govoru gradonačelnik Jure Plazonić u prvi plan je stavio daljnji razvoj GZ Kosore, posebno naglasivši kako je kreditno zaduženje grada od 9 milijuna kuna za preostala sredstva koja su trebala za potpunu izgradnju Inkubatora u 93% otplaćena.
Demografija je iznimno značajna za naše područje ako znamo kroz sve što je Vrlika prošla, posebno u ova tri desetljeća, istaknuo je Plazonić.

‘Naš važan projekt je izgradnja stanova koji će biti na lokaciji nekadašnje Dalmatinke. Tu će biti 12 stanova, od toga 6 je mladih obitelji iskazalo interes i oni će imati tu svoj životni smještaj, 4 stana bit će za potrebe MORH-a, a 2 stana za potrebe grada Vrlike’, kazao je Plazonić ističući još jedan važan segment života u Vrlici.

‘Ono što me posebno veseli naglasiti je da od ponedjeljka 2. listopada krećemo s 10-satnim boravkom i vrtićke i jasličke dobi u našem vrtiću. Mi smo među četiri grada u Hrvatskoj koji za svoje najmlađe, a sada ih je 40, ima besplatan vrtić’, kazao je Plazonić koji je istaknuo novu realizaciju programa ‘Zaželi’, uređenje D1 od Kosora do Podosoja u vrijednosti 5,3 milijuna eura i o drugim projektima.’
Također je govorio kako je u fazi priprema oko realizacije velikog projekta, a to je izgradnja kružnog toka na istočnom ulazu u Vrliku.

Ovom prigodom, uz čestitke Vrličankama i Vrličanima Dan Grada, Plazonić je zahvalio na stalnoj potpori Vladi RH i premijeru Plenkoviću, te SDŽ na čelu s županom Blaženkom Bobanom. Plazonić je najavio kako je u pripremi jedan značajan događaj, a to je okupiti sve gradske vijećnike i čelnike grada od 1993. koji su bili u vodstvu Vrlike.
Pozdrave Vrličanima iz grada Đakova prenio je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić koji je istaknuo da u Đakovu živi veliki broj građana doseljenih ili podrijetlom iz Vrličkog kraja, njih oko tri ipo tisuće,više nego trenutno u vrličkom kraju.
U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i župana Bobana čestitke Vrličanima prenio je dožupan Ante Šošić.

‘Suradnja Grada Vrlike i Splitsko-dalmatinske županije je uistinu jedna prava partnerska. Projekti su ti koje treba i Županija će stalno podupirati i pomagati, na poseban način za ovo vrličko područje. Ne smije se smetnuti s uma što je Vrlika prošla u Domovinskom ratu, njeni branitelji, to je i dodatni razlog za još značajniju suradnju svih institucija s Vrlikom.
Lijepo je čuti riječi gradonačelnika gdje se ističe demografski pomak, pogotovo u pogledu pomoći roditeljima, a to je besplatan vrtić, a najave Vlade kako će se i to pomagati lokalnoj zajednici ovisno o indeksu razvijenosti daje dodatan optimizam za još bolje sutra Vrlici’, kazao je između ostalog Ante Šošić.

Prenoseći pozdrave i čestitke predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u svoje osobno ime, okupljene je pozdravio potpredsjednik Sabora Ante Sanader.

‘Izražavam nadu da će se u Vrličkom kraju na sve razvojne uspjehe nadovezati i demografska revitalizacija kao najpotrebnija, istaknuo je Sanader pozdravljajući sve one koji su od osnutka općine, a potom kada je postao grad bili u vodstvu Vrlike. Svi su oni zajedno, uz potporu i naše Županije i države uspjeli napraviti puno toga i porušenu, opustošenu Vrliku i njena sela obnoviti i vidjeti je ovako uspješnu i bogom danu za življenje.’

Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela ovogodišnjih priznanja Grada Vrlike. Osobnu nagradu dobio je Bože Žeravica za promicanje kulturne baštine posebno kroz KUU Milan Begović, nagradu je za promicanje vrličkog sporta, posebno kroz vođenje HNK Vrlika dobio Ivan Vicić. Osobnu nagradu dobila je Dujka Lisičar za promicanje i očuvanje vrličke etno baštine i tradicije.
Za svo ono što je dao kroz 30-godina u misionarstvu, nagradu Vrlike dobio je fra Drago Gverić, a umjesto njega, zbog službene spriječenosti, nagradu je preuzeo njegov brat Božo Gverić.
U ime nagrađenih zahvalio se u prigodnom govoru Ivan Vicić. U prigodnom dijelu programa kojeg je vodila Dijana Maras nastupila je klapa Pertenca.
Nakon održane sjednice druženje je nastavljeno u ugodnoj atmosferi u restoranu ‘Ero’ na Česmi.
U tekstu ispod donosimo program svečanosti kojima se slavi blagdan Gospe od Ružarja i Dan grada Vrlike:
Subota 30.10.2023.
  • Početak dana rezerviran je za najmlađe sugrađane s dječjom utrkom u centru grada. Utrku će trčati vrtićka djeca pa sve do osmog razreda. Za odrasle će biti pučke igre uključujući potezanje konopa i igru bacanja medicinke lopte s ramena.
  • Memorijalni turnir Špiro Bajin u Japaneži – Ovo je prilika da se prisjetimo starih vrličkih igara. Bacanje novčića vraća se na scenu i donosi dozu nostalgije i zabave.
  • Besplatna zabava za djecu – Tijekom dana, naši najmlađi sugrađani mogu uživati u napuhancima i veselju na igralištu kod ambulante i u nedjelju isto.
  • Malonogometni turnir vrličkih sela i finale teniske lige – Ekipni duh i sportski izazovi nastavljaju se s malonogometnim turnirom vrličkih sela. Također, finale teniske lige donosi uzbuđenje nakon cijelog ljeta natjecanja.
  • Večer uz klapu Munitu i vatromet – Uživat ćemo u prekrasnim tonovima klape Munita u našoj crkvi Gospe od Ružarja, koja je savršeno akustična za ovakve posebne trenutke. Nakon toga, pripremite se za spektakularan vatromet koji će obasjati naše nebo.
Nedjelja 1.10.2023.
  • Svečana Misa i Sajam rukotvorina i poljoprivrednih proizvoda – Nedjelja donosi svečanu Misu, praćenu procesijom kroz grad, i Sajam rukotvorina i poljoprivrednih proizvoda. Očekujemo veliki broj posjetitelja koji će se pridružiti tradicionalnom blagdanu Gospe od Ružarja.
Skip to content