ODRŽANA RADIONICA “PREDSTAVLJANJE MJERA IZ LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE”

U organizaciji Lokalne akcijske grupe ‘Cetinska krajina’, u Alkarskim dvorima jučer je održana radionicu na temu: predstavljanje Mjera iz Lokalne razvojne strategije (LRS) LAG-a Cetinska krajina 2014. – 2020.
Na početku radionice, kojoj je nazočilo 20-ak zainteresiranih građana, s temom je upoznao voditelj LAG-a Cetinska krajina Stipe Efendić. Prezentaciju s predstavljanjem najvažnijih elemenata koje sadrže predviđene mjere održala je stručna konzultantica za savjetovanje, dipl. ing. Svjetlana Kasunić, osnivačica prvog LAG-a u Hrvatskoj i bivša predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj. Kusanić je istaknula kako je lokalna razvojna strategija značajan iskorak u djelovanju LAG-ova:
‘Nakon više od 10 godina lidera u Republici Hrvatskoj, došao je trenutak da će LAG-ovi raspisati natječaj i bit će ono zbog čega su i osnovani – da se korisnici mogu javljati na njihove natječaje. Svi LAG-ovi na području RH napravili su strategije razvoja svoga područja po određenim kriterijima koji su bitni za njihovo područje’, istaknula je Kasunić.
Kasunić je dodala kako je LAG Cetinska krajina na vrlo dobroj razini.
‘To je natječaj koji će ići u prvom kvartalu 2018. godine, nakon što je LAG napravio usklađenje strategije. Radi se o potporama malim poljoprivrednicima, iznos od 15 tisuća eura, gdje će se po određenim kriterijima strategije svi korisnici LAG-a s područja Cetinske krajine moći javiti na natječaj’.
Kasunić je naglasila kako će provedba svih aktivnosti biti pod strogim nadzorom kako ne bi došlo do nepravilnosti i negativnosti. Pored djelatnika LAG-ova, koji će operativno imati najviše posla, većim djelom regulirat će upravni odbori lokalnih akcijskih grupa.
Stipe Efendić istaknuo je kako je ova radionica organizirana u skladu s odlukom o usklađivanju Lokalne razvojne strategije LAG-a ‘Cetinska krajina’ za razdoblje 2014. – 2020., koja je donesena na redovnoj skupština Lokalne akcijske grupe ‘Cetinska Krajina’ krajem prošle godine. Pozvao je obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge koji se žele javiti na natječaj da se jave u LAG Cetinska krajina, kako bi s uredno pripremljenim projektom i dokumentacijom mogli sudjelovati na natječaju. Dodao je kako će natječaj biti raspisan tijekom godine, sukladno postavljenoj dinamici i koordinaciji s Agencijom za plaćanje i drugim ustanovama i institucijama na nacionalnoj razini, te u tom pogledu očekuje značajnu pomoć jedinica lokalne samouprave koji su sastavnice LAG-a – Sinj, Trilj, Vrlika, Otok i Hrvace.
Skip to content