ODRŽAN SASTANAK NA TEMU PROGLAŠENJA PARKA PRIRODE DINARA

U Otoku je u petak održan sastanak na kojem se razgovaralo o proglašenju Parka prirode Dinara, kojeg je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
Sastanku su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pomoćnik ministra Igor Krajtmajer, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i njegov zamjenik Luka Brčić, župan Šibensko – kninske županije Goran Pauk, predstavnici gradova Knin, Sinj, Trilj i Vrlika te općina Kijevo, Civljane, Hrvace i Otok, tvrtki Vodovod i odvodnja Cetinske krajine, Čistoća Cetinske krajine, sinjskog Pogona HEP-a, HGSS-a te djelatnici županijskih stručnih službi.
Nositelj projekta je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a prema planu, Park prirode Dinara bi se protezao od sjevernoga Knina, od Crvene zemlje do Trilja, preko teritorija navedenih općina i gradova, na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Proglašenjem parka prirode ovo bi područje dobilo priliku za razvoj u skladu s očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti, odnosno imalo bi pozitivne posljedice za stanovništvo, ali i za lokalno gospodarstvo u cijelosti.
Po završetku sastanka ministar Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo što su sve jedinice lokalne samouprave dale suglasnost da se dijelovi njihovih područja nađu pod budućim parkom prirode.
‘Ono što sada slijedi iz pozicije Ministarstva zaštite okoliša i energetike je dorada stručnih podloga za novi park prirode, a nakon toga i izrada geodetskih elaborata. Potom će uslijediti javi uvid i javna rasprava o izradi budućeg parka. Drago mi je da su i oba župana i sve jedinice lokalne samouprave izrazili svoju suglasnost i potporu Parku prirode Dinara’, kazao je ministar Tomislav Ćorić.
Ministar Ćorić kazao je kako bi se, ukoliko sve bude teklo predviđenim hodogramom, prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Dinara već iduće ljeto trebao naći u Hrvatskom saboru.
‘Mi iz Ministarstva zaštite okoliša energetike dosta malo pričamo, ali malo više radimo. Tako i to obećanje koje sam ovdje rekao, ako ne naiđemo na nekakve probleme, je ostvarimo i vjerujem da do početka ljeta 2020. godine taj prijedlog može biti u Hrvatskom saboru. Hoće li biti raspravljen, to je druga stvar, međutim na nama je da ga izradimo’, zaključio je ministar Ćorić.
Skip to content