OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA AKCIJE “VELI VRH”

U organizaciji Grada Vrlike i HVIDR-e Vrlika, na Svilaji je obilježena 26. obljetnica jedne od najvećih pješačkih bitki tijekom Domovinskog rata na području Cetinske krajine.
Riječ je o akciji koja se dogodila 8. lipnja 1993. godine. U toj akciji sudjelovalo je 16 Vrličana, poginuo je Petar Varnica, a 11 pripadnika vrličke satnije 126. brigade HV-a je ranjeno. Unatoč tome što su doživjeli žestoki napad velikosrpskog agresora, hrabri Vrličani odolijevali su napadima i sačuvali Veli Vrh – dominantnu točku na Svilaji i time osigurali daljnje napredovanje HV-a prema Ždanju, iznad sela Štikova i kontrolu cijelog Knina.
Kod spomen obilježja poginulom Petru Varnici položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Uz vrličke branitelje, sudionike akcije i obitelji poginulog Varnice, obilježavanju su nazočili izaslanik ministra branitelja Tome Medveda Miljenko Modrić, dožupan Luka Brčić te gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić.
‘Odajemo dužno poštovanje i pijetet prema svim poginulim hrvatskim braniteljima. Kad vidimo ovu okolinu s koje je prekrasan pogled, vidimo koliko je strateški bilo važno što su hrabri Vrličani obranili i očuvali ovo ovdje i stvorili predispoziciju za daljnje oslobađanje Hrvatske do konačnog dana D, do Oluje, kada su se vratili svojim domovina’, kazao je izaslanik ministra branitelja Miljenko Modrić.
Dožupan Luka Brčić kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva hrvatskih branitelja.
‘U ime Splitsko-dalmatinske županije, kao i na mnogim mjestima, došli smo izraziti poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, a na poseban način poginulim braniteljima. Danas se ovdje posebno sjećamo Petra Varnice koji je položio svoj život. Drago nam je da danas ovdje ima mladih ljudi, to znači da će se iskazivanje zahvalnosti nastaviti kao jedna plemenita tradicija, jer nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu hrvatskih branitelja’, kazao je Brčić.
Gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić prilikom obilježavanja 26. obljetnice akcije ‘Veli Vrh’ je kazao:
‘Ovo je sveto mjesto za nas Vrličane, jer je obilježilo značajan doprinos Vrličana tijekom Domovinskog rata. Nama je sveta obaveza hodočastiti ovakva mjesta naših pobjeda u Domovinskom ratu. Hvala svima koji su dali doprinos u obrani Velog Vrha.’
Obilježavanju je nazočio i Božo Giljan predsjednik HVIDR-e Vrlike, jedan od 16 pripadnika vrličke postrojbe koja je obranila Veli Vrh.
‘Danas osjećam ponos i tugu. Tugu zbog pokojnog Petra, a ponos zbog toga što sam sudionik jednog ovakvog događaja. Ovdje ću dolaziti dokle god budem mogao hodati’, kazao je Giljan.
Skip to content