OBILJEŽENA 10. OBLJETNICA RADA LAG CETINSKA KRAJINA

Svečanom sjednicom u hotelu Alkar večeras je obilježena 10. obljetnica rada Lokalne akcijske grupe Cetinska krajina, koji obuhvaća područje gradova Sinj, Trilj i Vrlika te općina Otok i Hrvace.

Svečanoj sjednici nazočili su voditelj službe unutar Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede Ivan Ciprijan, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Županije Splitsko Dalmatinske Damir Gabrić, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, načelnici Hrvaca i Otoka Dinko Bošnjak i Dušan Đula, predstavnici ostalih jedinica lokalne samouprave koje su uključene u rad LAG-a Cetinaka krajina, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, predstavnici drugih LAG-ova te udruga s područja Sinja i Cetinske krajine, kao i poljoprivrednici, nositelji OPG-ova.

 

Na početku sjednice nazočne je pozdravila predsjednica LAG-a Božena Romac, koja je zahvalila svima koji su na bilo koji način bili uključeni u rad LAG-a od njegovog osnutka. Između ostaloga, kazala je da je ponosna što je na čelu jedne ovako uspješne udruge.

‘Ponosna sam na sve ono što je LAG napravio u ovih 10 godina, a najviše na ove mlade ljude, koji ponekad rade i volonterski. Ima tu jako puno znanja koje oni usvajaju i primjenjuju na terenu. Posebno sam zahvalna potpredsjedniku udruge Stipi Efendiću, koji je osmislio LAG, koji ga je vodio i u onim kriznim trenucima, pa čak i kada je bio upitan njegov opstanak’, kazala je Romac istaknuvši kako uspješnost LAG-a nije isplativa samo poljoprivrednicima i pojedincima, nego široj zajednici koja iz godine u godinu sve više vidi svoj interes u njegovom radu.

Ivan Ciprijan, voditelj službe unutar Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede govorio je o važnosti Lokalnih akcijskih grupa. Istaknuo je kako LAG-ovi imaju izniman značaj za lokalnu zajednicu.

‘U ovom programskom  razdoblju odobrene su 54 lokalne akcijske grupe u Republici Hrvatskoj i pokrivaju gotovo cijeli teritorij Hrvatske. Svojim lokalnim razvojnim strategijama su doprli do lokalnih poljoprivrednika, lokalne komunalne problematike te lokalnih poduzetnika i tako omogućili razvoj ruralnih područja u svakoj svojoj sredini’, kazao je.

Ciprijan je istaknuo i kako Lokalne akcije grupe olakšavaju rad Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, jer LAG-ovi na terenu prepoznaju što je potrebno financirati u određenom području.

‘Lokalne akcijske grupe su produžetak i Ministarstva i Agencije za plaćanja, jer svojim lokalnim strategijama provode i odabiru projekte, a potom Agencija za plaćanje u svom postupku provjerava je li sve odrađeno kako treba.’

Najavio je i novi natječaj za Lokalne akcijske grupe, za razdoblje 2023.-2027., gdje će na raspolaganju biti gotovo 103 milijuna eura, koji će se raspodijeliti na sve LAG-ove.

U ime Splitsko-dalmatinske županije nazočnima se obratio županijski pročelnik Damir Gabrić, a u ime gradova i općina na čijem području djeluje LAG Cetinska krajina sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Potpredsjednik LAG-a Stipe Efendić istaknuo je kako LAG Cetinska krajina, čiji je moto Izvor za sve, od svog osnutka djeluje prema standardima Europske unije.

‘Imali smo demokratičnu priču, uključili smo brojne dionik od kojih su neki u međuvremenu otpali, ali smo imali vrlo visoke standarde. U toj našoj europskoj priči rekli smo da LAG kao udruga mora biti svjetlokaz europskih projekata i europskih razmišljanja i u tome smo uspjeli’, kazao je Efendić.

Posebna snaga LAG-a Cetinska krajina su ljudi, smatra Efendić.

‘Mi imamo veliku mrežu volontera, od Upravnog odbora do svih ostalih. Mi puno mentoriramo ostale LAG-ove po cijeloj Hrvatskoj, a osim toga provodimo jednu standardnu europsku priču LEADER pristup, pristup ‘odozdo prema gore’, u biti razvoj lokalne zajednice i tu smo napravili dosta s lokalnim dionicima, a to nam je najbitnija stvar’, kazao je Efendić.

Efendić je istaknuo da je područje Dalmatinske zagore idealno za europske projekte, jer EU promovira jednakost i razvoj na svim područjima, a siromaštvo Dalmatinske Zagore je prednost za povlačenje sredstava iz Europske unije.

‘Mi smo tu našu priču iskoristili, jer smo od početka mentorirali mlade ljude, i starije, da ih uključimo i mi danas imamo 50-ak mentoriranih osoba, uz naše udruge, koje mogu provoditi europske projekte. Najbitnija stvar je da se oslonimo na mlade ljude. Tu nam je puno pomogla Županija, jer smo mi slali mlade ljude u Županiju na besplatne edukacije za fondove Europske unije’, dodao je Efendić.

O 10 godina rada LAG-a Cetinska krajina govorila je voditeljica udruge Ivana Žanko, koja je kazala da je LAG za financiranje lokalnih razvojnih stategija i projekata kroz lokalne razvojne strategije, kroz Ministarstvo poljoprivrede i LEADER program, povukao oko 11,5 milijuna kuna.

‘Ostali partnerski projekti imaju kudikamo veće vrijednosti, ali to su uglavnom aktivnosti nositelja projekata. Ono što je značajno za LAG, to je da je LAG kroz lokalnu razvojnu strategiju financirao 51 projekt malih poljoprivrednika, 3 projekta malo većih poljoprivrednika te za sada 5 infrastrukturnih projekata koji su namijenjeni za ulaganje u javnu infrastrukturu. U planu je još jedan natječaj koji će se raspisati u drugom kvartalu ove godine koji će biti namijenjen ulaganju u infrastrukturu’, kazale je Žanko.

Govoreći o daljnjem radu LAG-a, Žanko je izrazila nadu da će ova udruga opstati još dugo, jer je riječ o mehanizmu koji lokalnoj zajednici treba ponajviše zbog toga što u svoj rad  uključuje sve dionike iz različitih sektora.

‘LAG je sada u pripremi Lokalne razvojne strategoje za razdoblje od 2023-2027., gdje ćemo imati nešto više sredstava nego u prošlom programskom razdoblju, ali u kraćem vremenu, što znači da će se u određenom trenutku sliti dosta više sredstava za krajnje korisnike s područja LAG-a. Osim novca vrlo bitno je da imamo i kvalitetne projekte, koje će  krajnji korisnici uspješno realizirati.

Među projektima koje je LAG realizirao u 10 godina svoga rada, Žanko je posebno istaknula projekt Dinara back to LIFE, koji se provodi u suradnji s udrugom BIOM, kojeg je prepoznala i Europska unija.

Skip to content