OBILJEŽEN DAN GRADA VRLIKE

OBILJEŽEN DAN GRADA VRLIKE

danigrada1

U Vrlici je u petak održana svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada koji se obilježava u čast blagdana Gospe od Ružarja, mjesne nebeske zaštitnice.
Na svečanoj sjednici napravljena je bilanca prijeđenog puta kroz proteklih godinu dana, naznačeni su planovi, a najzaslužnijima po odluci Gradskog vijeća uručene su nagrade i priznanja.
Na svečanoj sjednici su uz domaćine predsjednika Gradskog vijeća Antu Turudića i gradonačelnika Ivana Ćorića bili saborski zastupnik Ante Babić u ulozi izaslanika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, čelnici susjednih gradova i općina, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, MUP-a, sudbene vlasti i drugi.
Osobne nagrade grada Vrlike za 2015. dobili su mr. sc. Ivan Kozlica ”za izniman doprinos na rasvjetljavanju povijesnih činjenica u Vrlici od sredine 19. stoljeća do danas” i Mile Božinović “za dugogodišnji uspješni rad na čišćenju i održavanju javnih površina Vrlike”. Zahvalnicu grada Vrlike dobio je učitelj Milorad Parović za svoj dugogodišnji rad na odgoju i obrazovanju generacija vrličkih učenika.
Inače, ovogodišnji program proslave Dana grada Vrlike započeo je u četvrtak 1.listopada predstavljanjem knjige „Vrličko pitanje“ autora mr.sc Ivana Kozlice u kojoj autor pomno iznosi politička zbivanja i međunacionalne odnose u Vrlici od sredine 19. stoljeća.
Da je ovogodišnji program obilovao kulturnim događanjima dokaz je i promocija još jednog značajnog književnog uratka koji se odnosi na Vrliku i njezine kulturne stvaraoce, promocija knjige doc.dr.sc. Miljenka Buljca „Libreto opere Ero s onoga svijeta i književni zavičaj Milana Begovića“. Važno je napomenuti da je predstavljanje ovih knjiga u novouređenu dvoranu Doma kulture privuklo veliki broj posjetitelja. Obadvije predstavljene knjige mogu se kupiti u gradskoj upravi.

Subota je u najvećoj mjeri bila namjenjena za tradicionalna športska događanja, 16. uličnu atletsku utrku, prvenstvo Hrvatske u sprint duatlonu i 14. memorijalni turnir „Ive Lelas 2015.“. Uz športska događana održana je sveta mise koju je predvodio fra Božo Mandarić a nakon mise održan je koncert klape Mriža iz Splita. Ovodnevna događanja završena su vatrometom sa krova doma kulture.

Središnje vjersko slavlje Gospe od Ružarja, procesija i sveta misa održano je u nedjelju u nazočnosti velikoga broja vjernika a koje je predvodio fra Ivan Jukić uz koncelebraciju patera Mate Božinovića i župnika fra Jakova Vire.

dangrada2  dangrada3  dangrada4  dangrada5  danigrada7  danigrada8  danigrada6

Skip to content