OBILJEŽEN DAN GRADA VRLIKE

Dana 4.10.2019. polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na vrličkom groblju i svečanom sjednicom Gradskoga vijeća u Vrlici obilježen je Dan Grada i blagdana Gospe od Ružarja.
Pored gradonačelnika Jure Plazonića, zamjenika gradonačelnika Nikole Uzuna, predsjednice Gradskog vijeća Dijane Maras i ostalih vijećnika, sjednici je prvi put nazočila i izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović njena savjetnica Mirjana Hrga, saborski zastupnik Ante Sanader u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, dožupan Luka Brčić izaslanik premijera Andreja Plenkovića i župana Blaženka Bobana,predstavnici susjednih općina i gradova, obitelji poginulih branitelja, župnik fra Mladen Prolić, čelnici javnih poduzeća i ustanova s razine Županije splitsko-dalmatinske, predstavnici sudbene vlasti, MUP-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i brojni drugi.
Pozdravne riječi okupljenima uputila je predsjednica Gradskog vijeća grada Vrlike Dijana Maras.
Potom se obratio gradonačelnik Plazonić te istaknuo projekte koje Grad trenutno vodi poput Poslovnog inkubatora Kosore, projekta Zaželi, ali i demografske mjere te subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima te mnoge druge.
Govor u ime nazočnih načelnika i gradonačelnika uputio je Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova, a pozdravne govore i prigodnu čestitku su nam potom uputili i Davor Ivo Stier, Ante Sanader, Luka Brčić te Mirjana Hrga.
Najsvečaniji dio je dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima. Osobnu nagradu za 2019. godinu dobila je voditeljica Kulturno umjetničke udruge Milan Begović Marina Djaković zbog promicanja i očuvanja vrličke kulturne baštine. Osobna nagrada Grada Vrlike za 2019. godinu dodijeljena je i mlinaru Vjekoslavu Uzunu zbog očuvanja starih zanata i običaja. Skupnu nagradu Grada Vrlike za 2019. godinu dobio je OPG ‘Renata Klepo’, vl. Renate Klepo, zbog razvoja stočarstva na području Grada Vrlike.
Druženje je kratko nastavljeno u restoranu Ero na Česmi jer je već popodne bilo natjecanje u muškim i ženskim balotama.
Subota 5.10. je nastavljena sa 19. Memorijalnim turnirom Stipe Erceg gdje smo imali vrličku uličnu utrku i prvenstvo Hrvatske sprint u duatlonu dok je uvečer u župnoj crkvi bila održana Večer poezije povodom 270 godina smrti fra Filipa Grabovca i koncert klape Iskon koji je uslijedio. Naravno već tradicionalno održan je i vatromet nakon ovih događaja.
U nedjelju na sam blagdan naše zaštitnice Gospe od Ružarja bila je procesija sa mnoštvom ljudi te svečana Misa koju je predvodio fra Joško Kodžoman. Nakon svečane mise KUU Milan Begović je otplesao vrličko kolo, a sudjelovali su i u procesiji kao i udruga Čuvari Kristova groba.
9. Sajam rukotvorina i obrta je također bio uspješan kao i Olimpijada starih sportova čime smo zaokružili vikend prepun događanja.
Skip to content