NAJBOLJI EU PROJEKTI 2021

U Novom Vinodolskom je u četvrtak, 21. listopada 2021. godine, održan prvi dan 2. Dana regionalnog razvoja EU fondova i svečano proglašenje i dodjela priznanja najboljim županijskim EU projektima 2021.
Izbor najboljeg županijskog europskog projekta organizirao je Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Za titulu najboljeg županijskog europskog projekta natjecao se 31 projekt.
Odabir najboljeg projekta EU provodio je ocjenjivački žiri. Žiri je konsenzusom imenovao pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog kandidata s najuspješnijim projektima u pet različitih kategorija:
1. Doprinos znanosti i inovacijama;
2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici;
3. Doprinos prekograničnoj suradnji;
4. Doprinos poduzetništvu;
5. Izbor projekta po glasanju građana
Uz pobjednički projekt Renew Heat Karlovačke županije, drugi i treći najbolji projekti u 5.kategoriji su Izgradnja poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore Splitsko-dalmatinske županije, te projekt Grada Zagreba Inovation in dressing techniques. Nagradu je,s ponosom, preuzeo gradonačelnik Grada Vrlike g. Jure Plazonić.
Izgradnja poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore projekt je Grada Vrlike predložen od strane Javne ustanove RERA S.D. Poslovni inkubator smješten je u Gradu Vrlika, projekt je počeo 1. studenog 2017. godine, a završio 30.rujna .2020. godine, ugovorena vrijednost mu je bila 22.173.321,40 kuna,dok je ukupna vrijednost zbog povećanja cijena radova javnom nabavom,iznosila ukupno 25.750.675,80 kn. Izgradnjom inkubatora željela se je omogućiti dostupnost poduzetničko poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima u svrhu njihovog olakšanog rasta i razvoja s ciljem privlačenja investicija i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima.
Nepostojanje poduzetničkog inkubatora na širem području Grada Vrlike, uključujući i veliki dio ostatka zaobalja Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, nepovoljno je utjecalo na okruženje za osnivanje i razvoj poduzeća, a poduzetnici početnici nisu imali namjensku infrastrukture za učinkovitu potporu u razvoju konkurentnosti njihovog znanja, ideja, proizvoda i usluga, nužnih za poslovni uspjeh i opstanak na tržištu. Zato je razvoj poduzetničke infrastrukture izgradnjom Poslovnog inkubatora u Radnoj zoni Kosore prepoznat kao nositelj gospodarskog razvoja i općeg napretka Grada Vrlike i njemu gravitirajućih područja zaobalja Dalmacije. Zgrada poslovnog inkubatora sastoji se od radionica sa servisnim prostorijama u prizemlju, te ureda na katu. Ukupno sadrži 12 izgrađenih i opremljenih funkcionalno-prostornih jedinica, 6 ureda i 6 radionica. Gospodarski blok (koji sadrži garderobe, sanitarije i čajnu kuhinju zaposlenika) formiran je u sredini objekta kako bi bio što dostupniji svim radionicama. Na katu su smješteni uredski prostori (6 jedinica) do kojih se dolazi stubištem i liftom iz lobby-a. U sklopu poslovnog inkubatora „Kosore“ nalazi se i co-working prostor čiji je cilj umrežavanje potencijalnih i postojećih poduzetnika te poticanje zajedničke suradnje i međusobne povezanosti tvrtki i pojedinaca u regiji. Također je opremljen uredskom i informatičkom opremom. Razvijena je i web platforma „Virtualni inkubator“ kroz koju poslovni inkubator „Kosore“ pruža poslovne, tehničke i obrazovne usluge stanarima inkubatora ali i poduzetnicima koji nisu fizički smješteni u inkubatoru te onima koji su završili proces inkubacije u poslovnom inkubatoru. Proces inkubacije u Poslovnom inkubatoru traje maksimalno 5 godina nakon čega poduzetnik izlazi iz inkubatora a na njegovo mjesto dolazi novi poduzetnik početnik.
Skip to content