KROZ PROJEKT „HRVATSKA PRIRODNO TVOJA“ ZASAĐENE SADNICE

Turistička zajednica grada Vrlike uključila se u Projekt poticanja razvoja održivog razvoja turizma „Hrvatska prirodno tvoja” – „Croatia naturally yours” čiji su pokrovitelji Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske te je prva sadnja stabala održana ovaj tjedan na području parkinga iza osnovne škole Milan Begović te na području veslačkog kampa Garjak. Riječ je o četrnaest sadnica koje su obilježene znakom održivosti hrvatskog turizma „Hrvatska prirodno tvoja” – „Croatia naturally yours”. Razvijena je i aplikacija za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMyTree https://mapmytree.eea.europa.eu/ u koju je TZ unijela podatke o posađenim sadnicama stabala.

U cilju kompenzacije emisija automobilskih turističkih posjeta u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica ove godine započele su akciju sadnje dodatnih stabala u turističkim središtima.
Na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta “Hrvatska prirodno tvoja” (“Croatia naturally yours”).
„Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji će biti raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma, rekla je direktorica Maras . U suradnji s tvrtkom Eko d.o.o., zasađeno je ukupno 14 novih sadnica.
Sadnji stabala pridružio se i gradonačenik grada Vrlike te Gradsko društvo Crvenog križa u Vrlici.

Jedan od strateških ciljeva je turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu te je vrlo važno Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. S tim ciljem iniciran je ovaj projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista. Razvijena ekološka svijest važna je za budućnost hrvatskog turizma, a upravo tome doprinosi ova akcija sadnje stabala.
Turistička zajednica grada Vrlike, podržava projekte održivog razvoja te se vrlo rado uključila ovaj projekt oplemenjivanja urbanih površina s ciljem smanjenja ugljikovog otiska.

Skip to content