KORONAVIRUS – STOŽER CIVILNE ZAŠTITE GRADA VRLIKE (UPUTE 19.3.20.)

Od četvrtka u 0:01, na snagu stupa čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.
U Hrvatskoj se otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslučne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, primjerice muzeji, kazališta, kina…
Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja.
Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambene i higijenske artikle, ljekrane, benzinskih crpki, kiosaka, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajnom specijalizirnaih ortopedskih pomagala…
Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.
Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punkotve s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.
Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.
Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu te mjere.
Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.
Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države.
Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.
Sve trgovine koje će raditi će morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.
Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.
Od srijede, 18. ožujka vrijede posebne mjere koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Mjere imaju za cilj zaštititi starije od zaraze. Sve informacije o posebnim mjerama možete pronaći ovdje.
Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.
Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.
Ponavljamo i mjere prethodno donesene:
Prema preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine obustavlja se nastava u osnovnim i srednjim školama te rad vrtića i fakulteta na području Splitsko-dalmatinske županije.
Osnovna škola „Milan Begović“ osigurati će prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće. Roditelji ili staratelji su u obvezi osigurati prijevoz tih učenika.
Škola je zaprimila detaljne informacije oko organizacije nastave na daljinu te će roditelji sve pojedinosti dobiti pravovremeno od škole tj. iste će objaviti na web stranici škole.
Učitelji i ostali djelatnici škole biti će na svojim radnim mjestima.
Dječji vrtić „Zvončić“ od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine mogu pohađati samo ona djeca kojima su oba roditelja zaposlena, rade u istoj smjeni i nemaju nikakvo drugo rješenje za privremeno čuvanje svoje djece.
Vrtić: 091 338 8827
Kako bi socijalne kontakte sveli na minimum, Stožer civilne zaštite preporuča građanima, ako je to moguće, sve usluge u javno-pravnim tijelima ostvare putem elektroničke pošte ili telefonom.
Gradska uprava Grada Vrlike ograničava rad s javnošću, samo na četvrtak, u vremenu od 09 do 12 sati.
Grad: 021 827 023
I javna komunalna društva EKO VRLIKA d.o.o. i USLUGA d.o.o., ograničila su poslovanje sa javnošću i uvela posebne mjere.
Eko Vrlika: 095 533 8621 (Jakov Turudić)
Usluga: 098 419 105 (Marjan Delić)
Dom zdravlja u Vrlici dao je broj telefona, na koji možete naručiti lijekove putem telefona.
U našoj ambulanti lijekove možete naručiti kod liječnika Rina Rančića i Ane Vučković Vukušić.
Ambulanta: 021 441 068
Detaljnije upute u privitku.
Oni građani koji nisu u mogućnosti sami preuzeti lijekove u domu zdravlja iste će im dostaviti Gradsko društvo crvenog križa Grada Vrlike. Za ostale informacije oko pomoći u slučaju dostave osnovnih potrepština također molimo da se obratite Crvenom križu.
Crveni križ: 091 122 2427
Informacije o virusu također možete dobiti i na 113.
Sva javna, sportska i kulturna događanja s više od 100 sudionika zabranjena su do daljnjeg na području cijele Splitsko dalmatinske županije, a izdana je i preporuka da se odgode sve vrste javnog okupljanja ako se očekuje i manji broj sudionika.
Ako se organizatori ipak odluče na manja okupljanja, morati će zadovoljiti sve stroge higijenske uvjete organizacije i preuzimaju svu odgovornost za sigurnost i zdravlje sudionika.
Dakle, moraju osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima, dati jasne upute sudionicima da se suzdrže rukovanja, ljubljenja, grljenja i svih vidova bližih socijalnih kontakta. Moraju jasno istaknuti i upute postupanja, to jest plakate o koronavirusu.
Potrebno je i tražiti suglasnost Stožera o organizaciji događanja.
Na području Splitsko-dalmatinske županije nema osoba pozitivnih na COVID – 19. U karanteni se trenutno nalazi 31 osoba; od toga 11 hrvatskih državljana i 20 osoba stranog državljanstva.
Stožer civilne zaštite Grada Vrlike je u pripravnosti te će Vas obavještavati o novo nastaloj situaciji i mjerama postupanja.
Skip to content