KOMEMORACIJA NA VELOM VRHU

Na svilajskom Velom vrhu u subotu su u organizaciji Hvidre i Grada Vrlike osvježena sjećanja na najveću pješaku bitku na području cetinskoga kraja tijekom Domovinskog rata. Sudionici komemoracije su uz spomen-obilježje poginulim dragovoljcima Domovinskog rata Zdravku Uvodiću, Dubravku Grubišiću, Petru Varnici, Ivici Šući i Anđelku Zrnčiću odali posebnu počast Petru Varnici, jedinoj smrtno stradaloj žrtvi s hrvatske strane u toj bitci.
S vrličkim braniteljima, predstavnicima Grada Vrlike i drugima, na subotnjoj komemoraciji sudjelovalo je i izaslanastvo 145. brigade HV iz zagrebačke Dubrave koje je s braniteljima vrličkog kraja povezano preko 2. bojne 4. brigade, “Hrvatskih anđela”, i zajedničkog ratovanja u zadarskom zaleđu.
Bitka na svilajskom Velom vrhu dogodila se 8. lipnja 1993. godine, a počela je u ranim jutarnjim satima. Na toj dominantnoj koti nalazila se skupina od 16 branitelja 126. brigade HV, redom s vrličkog područja. Srpski agresori brojnosti satnije približili su se Velom vrhu dok je njihovo topništvo hrvatske branitelje iz daljine zasipalo ubojitim granatama. Kada je prestala detonacija topničkih projektila počeo je krvavi boj pješačkim oružjem. Srpski snajperisti ubili su Petra Varnicu, a dvojicu branitelja teško su ranili. Iako nekoliko puta malobrojniji pripadnici HV koji su štitili Veli vrh pružali su žilavi otpor. Konačni skor, prije nego je braniteljima stiglo pojačanje, bio je da je od 16 branitelja Velog vrha jedan bio ubijen, još 10 ih je ranjeno, ali srpski agresori Veli vrh nisu osvojili. Povukli su se ostavljajući dvojicu mrtvih od kojih je jedan bio rumunjski plaćenik.
– Ovo je za nas Vrličane, posebno za nas vrličke branitelje Domovinskog rata, sveto mjesto. Dokle god budemo u mogućnosti pohodit ćemo Veli vrh i odavati počast suborcu Petru Varnici. Nastojat ćemo da s nama ovdje dolazi sve više mladih kako bismo im prenijeli sjećanja na ovu slavnu bitku – prigodno je podsjećajući na događaj od prije 28 godina kazao Božo Giljan, predsjednik Hvidre Vrlika.
Na spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljene su svijeće, a fra Ivan Režić, podrijetlom s Maovica, predvodio je prigodnu molitvu i molitvu odriješenja za svih pet poginulih hrvatskih branitelja čija su imena uklesana na spomen-ploči na Velom vrhu.
Skip to content