JOSIP I LJUBICA RISTOVSKI PRVACI U PEČENJU UŠTIPAKA

Subotnja večer na Trgu dr. Tuđmana kod Fontane u Vrlici bila je u znaku prave gastronomske fešte. U središtu mjesta, održano je 9. svjetsko prvenstvo u pečenju vrličkih uštipaka.
Sa svojim dožama, brašnom, uljem, rakijom i spremnošću, u gastronomski boj krenulo je 15 ekipa (svaka ekipa po dva natjecatelja). Čast da ponesu titulu svjetskih prvaka u pečenju vrličkih uštipaka pripala je materi i sinu, Josipu i Ljubici Ristovski:
‘Odlično je, lani smo bili drugi, evo ove godine prvo mjesto. Što reći, presretni i tu nema puno mudrolije. Dobro brašno, voda, malo dobra ruka, sve pravovremeno raditi i eto uspjeha. Drago nam je da se ova naša tradicija nastavlja’, kazali su presretni Josip i Ljubica, koji su se zajedničkim radom pokazali kao uigrana i dobitna kombinacija.
Drugo mjesto pripalo je Snježani i Mladenu Blaževiću s Maovica, dok su treće mjesto osvojili prijatelji Duje Maras i Marko Lelas. Nije bilo lako žiriju u sastavu Ante Budiša, Marija Romić i Gordana Maras, ali kažu uspjeli su ipak odvojiti tri uštipka koji su za nijansu bili bolji od ostalih.
Ovo je rekordno sudjelovanje ekipa na ovakvom natjecanju, istaknula je ispred organizatora direktorica Turističke zajednice grada Vrlike, Dijana Maras:
‘Oduševljeni smo ovom prezentacijom. Od kada organiziramo ovakvo natjecanje, ovo je rekordni broj ekipa. Kvaliteta uštipaka je, čuli smo od žirija, uistinu ona prava vrlička. Drago mi je da se čuva naša tradicija i vidjeli smo da je na natjecanju sve više mladih iz svih vrličkih naselja, to nas veseli i daje nam poticaj za još bolju i sadržajnih organizaciju iduće godine’, kazala je Dijana Maras, naglašavajući kako se ovo natjecanje odvija u okviru Vrličkog ljeta.
Idućeg vikenda su Đakovački dani u Vrlici i Ero s onoga svijeta.
Pripremu i pečenje uštipaka pratio je veliki broj Vrličana, a bilo je tu gostiju iz Sinja, Hrvaca, Splita, Kaštela i Trogira te čak jedan bračni par iz Češke. Veliki pljesak pobrali su na otvorenoj sceni mladi članovi KUU Milan Begović koji su izvodili vrličke napjeve i ojkavicu. Nakon natjecanja svi posjetitelji mogli su uživati u plesnom stand-up gostiju iz Zagreba.
Skip to content