JEDINSTVENA NAGRADA

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš su u petak po prvi put uručili nagradu ‘Zlatna stina’ predstavnicima lokalnih samouprava za osobit doprinos razvoju gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini.
– Radi se o jedinstvenom priznanju koje za cilj ima istaknuti one gradove i općine koji su dali najveći doprinos gospodarskom razvoju županije u tekućoj godini. Ima i stimulativnu svrhu, da bude poticaj drugim lokalnim jedinicima da sudjeluju u razvoju gospodarstva na svom području.
Pobjednike je odredilo povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Županijske komore te djelatnika Odjela za gospodarstvo u Županiji. Kriteriji su bili ulaganje u gospodarstvo, poticaj gospodarstvenicima, OPG-ovcima i mladim poduzetnicima, projekti financirani iz fondova EU za razvoj gospodarstva, demografski i socijalni poticaji i slično – pojasnio je župan Blaženko Boban. Izrazio je nadu da će se nagrada nastaviti dodjeljivati i idućih godina te da će dodatno potaknuti lokalne samouprave na brigu o razvoju gospodarstva.
Predsjednik HGK-Županijske komore Split Joze Tomaš je istaknuo da se radi o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj.
– Poduzetništvo počiva na hrabrosti i viziji poduzetnika, na njihovoj upornosti, maru i trudu te podršci obitelji i timova koje imaju iza sebe. Ali na uspjeh poduzetnika presudno utječu i uvjeti poslovanja, stoga je vrlo važno osigurati im potporu i što bolje poduzetničko okruženje, u čemu sudjeluju upravo jedinice lokalne samouprave. Dobitnici današnjih priznanja su oni koji trebaju biti primjer ostalima kako se olakšava i potiče poduzetništvo te gradi odnos između lokalne samouprave i gospodarstva. Cilj ovog projekta i nagrađivanja, koji smo osmislili sa Splitsko-dalmatinskom županijom, je razvoj naše županije kao business friendly županije, za što je potrebna sinergija svih dionika – lokalne samouprave, institucija poput Komore i samih poduzetnika – kazao je Tomaš dodajući da se nada da će se i ostale županije povesti za ovim primjerom.
Na svečanoj dodjeli na kojoj je broj gostiju bio ograničen sukladno epidemiološkim mjerama, ‘Zlatna stina’ za veliku općinu dodijeljena je načelniku Otoka kod Sinja Dušanu Đuli.
– Zahvalio bih svima koji su prepoznali naš rad. Svi znate da je put do uspjeha trnovit, ali ja vjerujem u svoju općinu, svoje ljude koji su tvrdi poput stine i vjerujem u sebe. Ovo nam je zalog za još jači rad. Naša općina je već prepoznatljiva, a vjerujem da će biti i prepoznatljivija, kroz status grada što zaslužuje u svakom pogledu – kazao je Đula.
U kategoriji srednjih općina nagrada je uručena Anti Čobrniću, načelniku Općine Tučepi.
– Zahvaljujem Županiji i Županijskoj komori što su prepoznali naš trud u sferi ulaganja u poduzetništvo kroz COVID mjere. Odmah smo reagirali, dali smo potporu poduzetnicima, a i dalje pratimo situaciju i reagirat ćemo ako bude trebalo, kao što smo reagirali i ranije. Što se tiče EU fondova i tu smo maksimalno pomogli poduzetnicima, imali smo iz programa ruralnog razvoja sve četiri komponente. U gospodarsko-turističkom sektoru je najviše pomogla izgradnja ceste iznad hotela Jadran koja je, nakon preko 20 godina devastacije, omogućila konačnu realizaciju hotela. I dalje ćemo se truditi da budemo na korist našim poduzetnicima i stanovništvu – kazao je Čobrnić.
‘Zlatnu stinu’ u kategoriji veliki grad odnio je ove godine Grad Kaštela, a dodijeljena je zamjenici gradonačelnika Jadranki Matok Bosančić.
– Ovo priznanje je dokaz da kao grad jako puno ulažemo u poduzetništvo, što smo i dokazali u prošloj godini kad smo izdvojili znatan dio sredstava za poticanje poduzetništva. Mogu reći da smo javnim pozivom dodijelili više od milijun i pol kuna upravo za mlade poduzetnike, poduzetnike iznad 45 godina i žene poduzetnice. U 2021. smo dodijelili i sredstva za poljoprivredna domaćinstva u iznosu od 400 tisuća kuna. Mogu reći i da smo na nivou države na visokom četvrtom mjestu u subvencijama za poduzetnike iz našeg proračuna. Zahvaljujući tome prepoznati smo kao grad koji potiče jedan dobar poduzetnički duh i to će nam biti poticaj da nastavimo dalje – kazala je Matok Bosančić.
Jedan od najmlađih gradova Splitsko-dalmatinske županije, ali uspješan i ambiciozan u poticanju poduzetništva, Grad Vrlika dobitnik je ‘Zlatne stine’ u kategoriji malih gradova, a priznanje je uručeno gradonačelniku Juri Plazoniću. ‘Zlatna stina’ u kategoriji srednjih gradova otišla je u ruke gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina, a u kategoriji za malu općinu, priznaje je preuzela pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sutivan Martina Burčul.
Skip to content