IN MEMORIAM VEDRAN STIPČEVIĆ (1935. – 2021.)

Vedran Stipčević vedri duh našega Grada, ljubitelj lova, a posebno konja i konjičkog športa preminuo je u ponedjeljak u kninskoj bolnici nakon kraće bolesti.
Vedran se rodio u Splitu 1935. godine, po ocu zadarski Arbanas, a po majci vrličanin. Najveći dio svojega života posvetio je galoperima i njihovu uzgoju, njegova grla Tifany Cro, Tira Cro, Lan Sasta i Toširo bili su noćna mora vlasnicima drugih galopera.
Svoje djetinstvo Vedran je najbolje dočarao u razgovoru s novinarem Tonijem Paštarom 2014. godine, u kojem kaže:
Rodio sam se dok mi je otac učiteljevao u Trilju. Odatle smo zbog njegove službe otišli na Korčulu, onda u Podgoru, da bi 1943. godine postao članom Poglavarstva Makarske. Poslije rata nova vlast ga je poslala na rad u Runoviće. Tu je pukla bračna veza. Otac je otišao svojim putem, a ja i majka došli smo živjeti kod njezinih u Vrliku. Kao dječak u Vrlici sam zavolio konje. Obitelj moje majke imala je dva vrsna grla punokrvne engleske pasmine, angira Hornista i kobilu Erminiju.”
Koliko je Vedran volio konje govori njegova izjava, “za kruh nisam imao ali je za konje moralo biti
Krajem 60-ih godina Vedran se bavio režijom (2. asistent režije u filmu Krste Papića “Lisice”) od čijeg je honorara 1969. godine kupio prvo grlo Deltu, dvije godine poslije u Vrlici osniva konjički klub “dr. Fejdžer” te u nekoliko navrata organizira veoma posjećene konjičke utrke u Paškom i Vrličkom polju.
Godine 1974. Vedran se zapošljava u tada tek otvorenom vrličkom Zavodu, danas Centar fra Ante Sekelez, poslije obavlja poslove tajnika u MZ Vrlika da bi od 1993. do svojeg umirovljenja 2000. godine bio djelatnikom Grada Vrlike na poslovima računovođe.
Za svoj rad i promicanje Vrlike, Vedran je 2014. godine dobio osobnu nagradu Grada Vrlike.
Posljednji ispraćaj našeg Vedrana biti će u petak 12. veljače u 14:00 sati na groblju Sv. Petar u Vrlici.
Skip to content