GRKOKATOLICI PROSLAVILI ŽUPNI BLAGDAN SVETE TROJICE

Dalmatinski grkokatolici su i ove godine svečano proslavili blagdan župe Svete Trojice u Vrlici. Najprije je održana panihida (molitva za pokojne) ispred spomen-kapelice Svete Trojice koja je izgrađena prošle godine. Nakon toga je služena Sveta Liturgija u crkvi Gospe Rožarice koju je predvodio o. Zenjo Zastavni. Služili su još fra Ivan Čupić i otac Jan Jakubov koji živi u obližnjim Kričkama, a prošle godine je imenovan vrličkim grkokatoličkim župnikom. Slavlje je uveličala klapa ”Drniš” koja je održala koncert. Proslavi su se priključili vrlički rimokatolički župnik, braća franjevci, gradsko poglavarstvo, rimokatolici iz Vrlike i okolice kao i hodočasnici iz Splita i Brodarice.
o. Zenjo je u propovjedi naglasio da svakim grijehom umiremo te da smo kao kršćani pozvani da ustajemo iz mrtvih kako nas poziva sv. Pavao. Svaki trenutak života je dragocjen jer u svakom smo pozvani da stvaramo duhovno bogatstvo s kojim ćemo prijeći iz zemaljskog u Nebesko Carstvo. Moramo se i sami potruditi tj dignuti se iz mrtvih jer nas Bog neće na silu ugurati u raj ako mi to nećemo.
Grkokatolička župa Vrlika osnovana je davne 1834. godine i pripada Dalmatinskom grkokatoličkom vikarijatu. Grkokatolički župnici bili su ugledni i aktivni članovi mjesne zajednice. Istaknuo se don Petar Stanić koji je tijekom službe u Vrlici bio povjerenik Kninskog starinarskog društva te je surađivao s poznatim hrvatskim arheolozima don Franom Bulićem i fra Lujom Marunom. Tijekom 20. stoljeća vrlički grkokatolici su bili izloženi raznim pritiscima, dosta ih se iselilo, a 1971. godine srušena im je crkva. Proslava Svete Trojice u Vrlici obnovljena je prošle godine kada je nakon više desetljeća služena liturgiju, a mjesto je pohodio križevački vladika Milan Stipić.
Skip to content