EUROPSKI IZBORI 2024

EUROPSKI IZBORI 2024

Kada će se održati izbori?

Europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja 2024.

Koliko se zastupnika bira?

Birači u Hrvatskoj će izabrati 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu na izborima 2024. godine.

Zašto je važno izaći na izbore?

Svojim glasom možete utjecati na promjene u svijetu u kojem živite.

Mnogi nisu svjesni da ishodi izbora za Europski parlament utječu na veliki broj ljudi. Europski parlament donosi zakone koji utječu na sve: velike zemlje i male zajednice, moćna poduzeća i mlada novoosnovana poduzeća, kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini.

Zakonodavstvo EU-a bavi se onime što je važno većini ljudi: okolišem, sigurnošću, migracijama, socijalnim politikama, pravima potrošača, gospodarstvom, vladavinom prava i mnogim drugim temama. Danas sve važne nacionalne teme imaju i europsku dimenziju.

Vaš će glas odlučiti o tome koji će vas zastupnici u Europskom parlamentu predstavljati u pripremi novih zakona i utjecati na izbor Europske komisije. Te će odluke oblikovati Vaš svakodnevni život, kao i živote mnogih drugih.

Izađite na izbore kako bi i Vaš glas doprinio suočavanju s globalnim izazovima koji nas okružuju.

Europska unija se u sve složenijem, nestabilnijem i međusobno povezanom svjetskom okruženju suočava s globalnim izazovima s kojima se nijedna država članica EU-a ne može sama uspješno nositi. Suočavanje s brojnim izazovima oko nas nije lagan zadatak, a svojim glasom možete utjecati na smjer kojim ćemo se kretati.

Iskoristite svoj glas kako biste se zauzeli za demokraciju.

Demokracija se nikada ne smije uzimati zdravo za gotovo. Riječ je o zajedničkom postignuću, ali i kolektivnoj odgovornosti koju svi mi dijelimo.

Demokracija počinje s ljudima: mi pokrećemo promjene glasanjem za Europski parlament, a odluke koje se tamo donose utječu na naše živote. Ako aktivno ne sudjelujemo, ne utječemo na oblikovanje budućnosti. No povrh toga, europska parlamentarna demokracija gubi na snazi, a njezine vrijednosti gube na značenju.

Što više građana glasa, to je demokracija jača.

Prijavite se za dobivanje podsjetnika za glasanje i osigurajte da ne zaboravite izaći na izbore.

Skip to content