ERO S ONOGA SVIJETA NA HRT

Naša najpopularnija opera “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca se na dan 30. srpnja 2022. već 14. put izvela u Vrlici, rodnom gradu libretista Milana Begovića. Već tradicionalno dio je to Splitskoga ljeta u sklopu kojega ansambl HNK Split gostuje u Vrlici, u predstavi koju je režirao Krešimir Dolenčić. U četvrtak, 3. studenoga u 19 sati na Trećem slijedi novo izdanje emisije Svijet klasike.
Mjesto izvedbe je vrlička česma sagrađena za posjeta austrougarskog cara Franje Josipa I Vrlici, preko koje je sagrađena scena, a u podnožju je smješten orkestar.
Prvi put je ovoga ljeta događaj zabilježila hrvatska televizija svojim reportažnim kolima, ali i dodatnom splitskom HTV ekipom koja je dokumentaristički bilježila pripremu središnje godišnje svečanosti u mjestu, uz lokalne čuvare vrličkih kulturnih vrijednosti, glazbe, plesa i narodnih nošnji, članove raznih naraštaja KUD-a “Milan Begović”, kao i dirigenta Harija Zlodru te tumače glavnih uloga.
A to su redom: Miljenko Đuran (Mića), Antonija Teskera (Đula), Terezija Kusanović (Doma), Marko Lasić (Mlinar Sima) i Mate Akrap (Gazda Marko).
Kontekst izvedbe pružaju nam naši domaćini – gradonačelnik Jure Plazonić i direktorica TZ grada Vrlike Dijana Maras – dok nam pojedine gastronomske vrličke motive koje Begović spominje početkom trećeg čina, “Na derneku”, pojašnjavaju pršutar Ivan Baturina i vinar Ivan Ćorić.
Voditeljica i urednica emisije je Jana Haluza.
Svijet klasike, osim na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme nalazi se i arhiva emisija.
Skip to content