DREVNI USKRSNI OBIČAJI U VRLICI

DREVNI USKRSNI OBIČAJI U VRLICI

Vrlički krajevi u ovim uskrsnim danima postaju poprište jedinstvenih običaja koji sežu duboko u povijest i čuvajući svoju tradiciju, donose duh vjere i zajedništva. Uskrs u Vrlici nije samo blagdan, već prava manifestacija vjere, povijesti i kulture koja se prenosi kroz generacije.

Čuvari Kristova groba – Tradicija koja traje stoljećima

Od davnina pa sve do današnjih dana, Vrličani njeguju poseban običaj čuvanja Kristova groba tijekom Velikog tjedna. Grupa muškaraca, poznatih kao grobari, članovi Bratovštine Čuvara Kristova groba, odjeveni u vrličke tradicionalne nošnje i opremljeni starinskim oružjem, posvećuju se ovoj svetoj dužnosti s posebnom predanošću i vjerom.

Svaki korak u obredu nosi duboko značenje

Veliki tjedan u Vrlici obilježava niz obreda i ophoda koji simboliziraju patnju, smrt i uskrsnuće Krista. Grobari se okupljaju pod zapovjedništvom Arambaše, predanog vođe ove iznimne zajednice, te zajedno prolaze kroz svaki korak ovog duboko emotivnog i duhovnog putovanja.

Veliki četvrtak započinje zajedničkom večerom nakon ispovijedi, a zatim slijedi svečana misa u 18:00 sati

Na Veliki petak u 18:00 sati, gradom prolazi procesija križa i nastavljaju se obredi u crkvi s posebnim naglaskom na otkrivanje i ljubljenje križa. Grobari se izmjenjuju na straži, predanim čuvanjem Kristova groba, pokazujući duboko ukorijenjen vjerski osjećaj i predanost.

Bdijenje i pjesma kao znak pobjede

Na Veliku subotu, bdijenje započinje u tišini noći, a kada zvuci slave odjeknu kroz crkvu, grobari izlaze vani kako bi proslavili pobjedu Kristova uskrsnuća.

Uskrsno jutro donosi završetak njihove službe, dok u špaliru pred crkvom ulaze na misu u 10:30, nakon čega slijedi tradicionalno plesanje vrličkog kola u znak pobjede Krista uskrsloga.

Neprolazna baština i UNESCO-ova zaštita

Vrlički običaji nisu samo lokalna atrakcija; oni su postali simbol vjere, kulture i povijesti koja se ponosno prenosi iz generacije u generaciju. Vrličko kolo, poznato i kao nijemo kolo, svojom je autentičnošću i ljepotom privuklo pažnju UNESCO-a, koji je prepoznao njegovu važnost kao nematerijalne kulturne baštine.

Uskrs u Vrlici nije samo blagdan; to je prilika da se osjeti duh zajedništva, vjere i tradicije koji čini ovaj kraj tako posebnim. Dok grobari čuvaju Kristov grob, čuvajući tako svoju vjeru i povijest, oni također čuvaju dušu Vrlike, nasljeđujući i dijeleći svoje bogato kulturno blago s cijelim svijetom.

Skip to content