DANI ALKE U BADENU I BEČU

Vrličani su s ponosom predstavljali svoj grad na prestižnim Danima Alke u Badenu i Beču. Gradonačelnik Jure Plazonić predvodio je delegaciju sa svojim suradnicima te se aktivno uključio u sve službene protokole tijekom ovog značajnog događaja.
Uoči same Alke u Badenu, naša kulturno-umjetnička udruga Milan Begović, koju vodi Matej Milković i Marina Turudić, izvela je prekrasno vrličko kolo. Njihov nastup oduševio je publiku i donio poseban šarm tradicionalne vrličke kulture.
Nakon svečanog mimohoda alkara u Schönbrunnu, delegacija se uputila na gala večeru koja je održana u prekrasnom Kursalonu Hübner. Ondje su naši “kudovci” još jednom izveli vrličko kolo.
Tijekom posjeta Beču, delegacija je imala čast posjetiti kuću u kojoj je živio naš istaknuti književnik Milan Begović uz pomoć dr. Brajinovića. Dr.sc Marijan Brajinović neumorni je promicatelj hrvatske kulture u Austriji i jedan od iseljenika koji je dao veliki obol u nastajanju i stvaranju današnje moderne Hrvatske.
Begović je u ovoj kući živio dok je radio kao dramaturg u bečkom kazalištu. Ovaj susret s mjestom njegova djelovanja bio je poseban trenutak za sve nas, koji je naglasio važnost kulture i umjetnosti u povezivanju ljudi i gradova.
Također smo posjetili groblje na kojem počiva Alois Mock, čuveni austrijski političar koji je posjetio Vrliku 2002. godine. Tom prigodom, naša Starogradska ulica preimenovana je u ulicu dr. Aloisa Mocka, kao znak zahvalnosti za njegov iznimno važan doprinos u međunarodnom priznanju Hrvatske. Ovaj posjet groblju bio je duboko emotivan trenutak, koji nas je podsjetio na važnost prijateljstva i suradnje između naših naroda.

Vrličani su s ponosom predstavili svoj grad na Danima Alke u Badenu i Beču, promovirajući kulturu, tradiciju i prijateljstvo između naših zajednica. Zahvaljujemo se Viteškom alkarskom društvu i Turističkoj zajednici grada Sinja koji su omogućili da zajednički predstavljamo cetinsku krajinu i radujemo se budućim susretima i suradnji s našim prijateljima u Austriji.
Skip to content