50. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U ZAGREBU

Međunarodna smotra folklora u Zagrebu održava se od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Postaje dijelom svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine čovječanstva kojega predvodi Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).  Ministarstvo kulture i Grad Zagreb 2014. proglasili su ovu smotru festivalskom priredbom nacionalnog značenja.
KUU Milan Begović bila je više puta sudionik ove smotre, a velika važnost pridodaje se tome kako je bila sudionik 1. Međunarodne smotre na kojoj su bili Božo Žeravica, Olga Stojić i Blaženka Režić koji su sudjelovali i na 50. smotri.
Na 50. Međunarodnoj smotri folklora od 22.7 do 24.7.2016. sudjelovala je i naša udruga. U petak 22.7. nakon što su se Vrličani smjestili u Cvjetnom naselju (studentski dom) imali su nastup u 20:00 h na Trgu Bana Jelačića. Osim Vrlike nastupali su i Donja Bebrina, Osijek, BiH (Studenci, Grude, Guča Gora), Blato i Bugarska.  Uslijedio je nastup na Gradecu. Uz navedene nastupali su još Srbija, Osojnik, Austrija, Azerbajdžan, Francuska, Egipat, Italija, Irska i Slovačka. Poslije uspješnih nastupa svi sudionici MSF-a međusobno su upoznavali, družili, pjevali i plesali do kasno u noć.
U subotu 23.7. opet  se nastupalo na Trgu Bana Jelačića u 10:00 sati, a večer je bila rezervirana za najvažniji događaj MSF-a nastup na Svečanoj priredbi u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 20:00 sati.
U nedjelju 24.7. bila je Sveta misa za sudionika MSF-a u 10:00 sati. Članovi udruge na oltar su prinijeli drvorez s motivom Vrlike kojeg su izradili štićenici Centra za rehabilitaciju „fra Ante Sekelez“. Nakon Svete mise par u svečanoj narodnoj nošnji išao je na prijem kod gradonačelnika Grada Zagreba u palaču Dverce gdje su primili zahvalnicu za sudjelovanje na smotri u Zagrebu. U isto vrijeme pjevačka skupina udruge snimala je emisiju na HRT-u, a intervju su davali istaknuti članovi Božo Žeravica, Olga Stojić i Blaženka Režić koji su prepričavali anegdote s njihovog sudjelovanja na 1. Međunarodnoj smotri u Zagrebu 1966 godine.

Skip to content