×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in


Srijeda, 02 Studeni 2022

ERO S ONOGA SVIJETA NA HRT

Naša najpopularnija opera "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca se na dan 30. srpnja 2022. već 14. put izvela u Vrlici, rodnom gradu libretista Milana Begovića. Već tradicionalno dio je to Splitskoga ljeta u sklopu kojega ansambl HNK Split gostuje u Vrlici, u predstavi koju je režirao Krešimir Dolenčić. U četvrtak, 3. studenoga u 19 sati na Trećem slijedi novo izdanje emisije Svijet klasike.
Mjesto izvedbe je vrlička česma sagrađena za posjeta austrougarskog cara Franje Josipa I Vrlici, preko koje je sagrađena scena, a u podnožju je smješten orkestar.
Prvi put je ovoga ljeta događaj zabilježila hrvatska televizija svojim reportažnim kolima, ali i dodatnom splitskom HTV ekipom koja je dokumentaristički bilježila pripremu središnje godišnje svečanosti u mjestu, uz lokalne čuvare vrličkih kulturnih vrijednosti, glazbe, plesa i narodnih nošnji, članove raznih naraštaja KUD-a "Milan Begović", kao i dirigenta Harija Zlodru te tumače glavnih uloga.
A to su redom: Miljenko Đuran (Mića), Antonija Teskera (Đula), Terezija Kusanović (Doma), Marko Lasić (Mlinar Sima) i Mate Akrap (Gazda Marko).
Kontekst izvedbe pružaju nam naši domaćini - gradonačelnik Jure Plazonić i direktorica TZ grada Vrlike Dijana Maras - dok nam pojedine gastronomske vrličke motive koje Begović spominje početkom trećeg čina, "Na derneku", pojašnjavaju pršutar Ivan Baturina i vinar Ivan Ćorić.
Voditeljica i urednica emisije je Jana Haluza.
Svijet klasike, osim na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme nalazi se i arhiva emisija.
  • Objavljeno u Kultura

PUT U VUKOVAR

Povodom dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata – pada Vukovara, koji se obilježava 18. studenog, Grad Vrlika i HVIDR-a Vrlika organiziraju besplatan prijevoz za hodočašće u Vukovar mještanima Grada Vrlike.
Polazak za Vukovar je u četvrtak, 17. studenog u 3:30 ujutro sa autobusnog kolodvora. Povratak 18. rujna u popodnevnim satima. Za sve putnike organiziran smještaj i ručak.
Zainteresirani mještani mogu se prijaviti do 13. studenog 2022. godine na broj telefona 091/543-5674 (Božo Giljan).
Pretplati se na ovaj RSS feed