×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in


Srijeda, 26 Svi 2021

PROSLAVA SV. SPASA

Ovogodišnja proslava svetkovine Uzašašća (Spasova) u mjestu Cetina (starohrvatska Vrhika) u Župi Vrlika zbog epidemioloških mjera održana je umjesto 15. svibnja tjedan dana kasnije, 22. svibnja 2021. god. Zbog pandemije koronavirusa okupilo se nešto manje hodočasnika u odnosu na protekle godine. Uz vjernike iz župa Vrlike i Kijeva, tradicionalno su hodočastili vjernici iz Knina, drniškog i sinjskog kraja te iz Solina, Kaštela i Splita. Iz Podstrane – Župa Gospe u Siti – hodočastila je župna obiteljska zajednica s malom djecom koju su doveli roditelji. S fra Joškom Kodžomanom, ravnateljem franjevačkog sjemeništa u Sinju, stigli su sjemeništarci koji su čitali misna čitanja i posluživali na svetoj misi. Iz Župe Čista Velika pristigla je skupina ministranta i vjeroučenika sa župnikom fra Božom Duvnjakom. Sv. misno slavlje pred starohrvatskom crkvom Sv. Spasa u 10.30 sati predslavio je i propovijedao fra Šimun Markulin, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a s njim je suslavilo deset svećenika (fra Mladen Prolić – župnik, fra Božo Duvnjak, fra Jakov Dževrnja – Viro, don Josip Bečić, fra Eugen Poljak, fra Pavao Vučković, fra Joško Kodžoman, don Petar Dukić, fra Dušan Moro i don Ante Vranković).
Kod starohrvatske crkve Sv. Spasa, na mjestu gdje povijest nije šutjela, fra Šimun je propovijedao o kršćanskom značenju neba i zemlje. Prenoseći nekoliko misli iz homilije, možemo istaknuti da su kršćani u moderno vrijeme, ali i danas, bivali optuženi da previše i isključivo gledaju u nebo, da zaboravljaju zemlju i zemaljsko. No, kršćani su ljudi i neba i zemlje, pogled im je upravljen prema nebu – gdje se nalazi cilj njihova života, a u isto vrijeme čvrsto hodaju po zemlji i čine sve, ovdje i sada, da bi postigli cilj – zajedništvo s Presvetim Trojstvom u vječnosti.
Preko mise pjevao je vrlički župni zbor mladih pod pratnjom voditeljice Petre Milković. Na misi su sudjelovala i trojica članova Udruge čuvara Kristova groba – Vrlika u narodnim nošnjama koji su prikupljali milostinju.
Na koncu misnog slavlja župnik fra Mladen pozdravio je nazočne svećenike, hodočasnike, predstavnike lokalne uprave, predstavnike Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave Sv. Spasa u Cetini.
  • Objavljeno u Vijesti

POTPISAN UGOVOR ZAŽELI II

Na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, gradonačelnik Grada Vrlike Jure Plazonić, 25. svibnja potpisao je Ugovor za Poziv ‘Zaželi- program zapošljavanja žena- faza II’, koji je svečano uručen u vrtu galerije Meštrović u Splitu.
Svečanosti su nazočili ministri Tomo Medved, Josip Aladrović, te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.
Vrijednost ugovora iznosi 2.303.080,00kn, trajati će 16 mjeseci. Zaposliti će se 26 žena na 12 mjeseci, koje bi skrbile o 156 krajnjih korisnika. Osim žena, kroz projekt će se zaposliti i voditelj projekta i koordinator.
Pretplati se na ovaj RSS feed