×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in

RSS

Vijesti

ZA PALJENJE VATRE NA OTVORENOM TREBA ODOBRENJE VATROGASACA

Stiže nam proljeće i lijepo vrijeme. To je razdoblje kada započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, poput vrtova i okućnica, prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom. Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za građane. Vjetar, nepripremljenost za moguće širenje požara ili ostavljanje otvorenog plamena bez nadzora, samo su neki od razloga za nastanak požara velikih razmjera.

‘Zbrinjavanje biljnog otpada regulirano je odlukama jedinica lokalne i područne samouprave, a za svako loženje vatre na otvorenom prostoru nužno je prethodno pribaviti odobrenje nadležne vatrogasne službe. Što se tiče Cetinskog kraja, takve potvrde, odnosno odobrenje mogu se dobiti od vatrogasnih postrojbi Vrlika, Trilj, Dicmo i Sinj, a sve je to na vatrogasnom operativnom području Sinj’, istaknuo je Stipe Ančić, zapovjednik JVP Sinj i VOP Sinj.

Ančić je također podsjetio kako je proteklih godina bilo znatno više požara na otvorenom prostoru:

‘Ako gledamo ovo posljednje vrijeme, u prvom tromjesečju smo imali 15 do 20 požara na otvorenom, dok je ranijih godina znalo biti i do 250 požara. Zbog toga je potrebno kontaktirati vatrogasce na području gdje se želi paliti korov i slično’, istaknuo je Ančić dodajući da ako zbog požara nastane materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni se za požar izlažu prekršajnim i kaznenim prijavama te zatvorskim kaznama.

Za izazivanje požara novčane kazne su u iznosu od 1.990 do 19.900 eura, a kazna zatvora do 60 dana. U slučaju nehaja novčane kazne su od 260 do 1.990 eura. Uz kazne predviđene Zakonom o zaštiti od požara odredbe Kaznenog zakona predviđaju i kazne zatvorom od šest mjeseci do 5 godina za dovođenje u opasnost života i imovine uzrokovane požarom. Ako su ova djela učinjena iz nehaja, kazne su do tri godine zatvora.

Ančić je kazao kako se sve više žitelja Cetinskog kraja obraća vatrogascima kako bi proveli paljenje korova:

‘Sve je više naših ljudi koji žele paljenje provesti uz znanje vatrogasne postroje i ta činjenica veseli. Isto tako valja imati na umu kako u nekontroliranom paljenju koje može izazvati požar može nastati opasna radnja koja utječe na sigurnost građana jer se plamen lako može proširiti na stambene objekte i okolno raslinje te dovesti u opasnost ljudske živote. Također, spaljivanje uzrokuje i onečišćenje zraka te zagađenje zemljišta i vode, a negativno utječe i na sastav hranjivih tvari u tlu i nanosi velike štete biljnom i životinjskom svijetu. Mnoge životinje u požaru gube svoje stanište i ugibaju od dima i vatre. Treba spomenuti i da je nerijetko ugrožena cestovna sigurnost kada se spaljivanje provodi blizu prometnica, a dim tada otežava vozačima vidljivost’, istaknuo je Ančić.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 205 puta
 • Poslijednja izmjena dana Petak, 17 Ožujak 2023 12:20

POZIV NA IZBORNU SKUPŠTINU UDRUGE HVIDRA

Dana 25. 03. 2023. godine (subota) održati će se redovna izborna skupština udruge HVIDR-e Vrlika u Domu kulture s početkom u 10:00 sati
Dnevni red:
1. Dosadašnji rad udruge
2. Financijsko izvješće
3. Izbor predsjednika i dopredsjednika te ostalih tijela
4. Razno
Molimo da se odazovete u što većem broju.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 182 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

TEHNIČKI PREGLED TRAKTORA

Obavještavaju se vlasnici traktora da će godišnji tehnički pregled vozila biti održan u četvrtak, 16. 3. 2023. godine, 8:00 sati, na lokaciji ŠRC Česma.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 190 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

MAJKA VRLIČANKA

Na dan žena 8. ožujka u Garjaku u Marincima otkriven je spomenik "MAJKA VRLIČANKA ", rad Vladimira M Marinka i njegovih pomoćnika Marine Zelenović i Nikole Borkovića.
Lik majke proizašao je iz djela istog autora knjige PELENE I ZNOJ u kojoj je autor kroz 12 istinitih priča opisao život majki Vrličanki u prvoj polovini dvadesetog stoljeća.
Tom značajnom kulturnom događaju prisustvovali su mnogobrojni građani iz vrličkog kraja, čelnici grada Vrlike gos. Jure Plazonić i Nikola Uzun.
Spomenik su otkrile djevojčice KUU- a "Milan Begović", a bogati kulturno umjetniki program Anica Bodrožić .
U programu su učestovali:
- Zborašice SKD " Prosvjeta " - Split
-. KUU " Milan Begović - Vrlika
-  Rajko Lalić pjevač sa svojom grupom.
Program je trajao do dugo u noć.


 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 320 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed