log in

RSS

Kultura

GRADI SE GRKOKATOLIČKA KAPELICA

U Vrlici, malom mjestu u Dalmatinskoj Zagori, se do 1971. godine nalazila grkokatolička crkva Svete Trojice. Ova crkva je stradala u potresu godinu prije te je bila neuporabljiva i opasna za djecu koja su išla u obližnju školu. Križevačka grkokatolička biskupija, kojoj je župa pripadala, nije imala novaca za njen popravak te ju je prodala općini koja ju je iduće godine srušila, a od njenih ostataka popravila zid na mjesnom groblju. U Vrlici tada više nije bilo grkokatolika, iako su tijekom 19. stoljeća činili i do 15% stanovništva.
Pedeset godina nakon rušenja na istom mjestu je započela izgradnja istoimene spomen-kapelice. Projekt je izradio ing. Ivo Mišur koji je ujedno i inicijator izgradnje. Izvođenje financira Križevačka eparhija. Na objektu će stajati i spomen-ploča. Predviđeni završetak radova je krajem idućeg tjedna, a zadnje subote u svibnju svečani blagoslov i liturgiju će voditi grkokatolički križevački biskup mons. Milan Stipić. U blizini je već postavljena informativna turistička ploča. Zadnjih godina se intenzivno radi na obnovi duhovnog života dalmatinskih grkokatolika. Tako je prošle godine osnovana župa u Splitu, a ove pastoralni centar u Zadru. Grkokatolici će od svibnja i u Vrlici nakon dugo vremena imati svoje mjesto za molitvu.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 102 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

OTKAZANA OPERA ERO S ONOGA SVIJETA

Zbog novonastale epidemiološke situacije u Vrlici Hrvatsko narodno kazalište Split odlučio je otkazati za sutra najavljeno tamošnje gostovanje opere Ero s onoga svijeta. Odluku je uprava Kazališta donijela u interesu zaštite zdravlja kako publike tako i članova izvođačkog ansambla i tehničke ekipe predstave, te cjelokupne populacije. Najpopularnija opera trebala je, u sklopu 66. Splitskog ljeta, po 14. put biti izvedena u Vrlici.
Što se tiče organizacije Turistička zajednica Vrlika je bila u kontaktu sa Županijskim stožerom jer je bila u obavezi prijaviti okupljanje veće od 100 ljudi i provodila je sve potrebne mjere što se tiču spiska gledatelja i njihovih kontakata, dezinfekcijskih sredstava te osiguravanja razmaka jer od dosadašnjih 500-njak mjesta bilo bi tek 130 sjedećih mjesta zbog potrebnog razmaka no očito je veća sila u pitanju te nažalost je odluka ovakva kakva jest.
Svi uzvanici su promptno obaviješteni te naravno imaju razumijevanja za nastalu situaciju i nadaju se da se vidimo dogodine.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 1511 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

ŽELJKO PERVAN IZLAZI IZ ORMARA!

Popularni Željko Pervan i nakon svojeg showa „Reinkarnacija“, ponovno se vraća na scenu s novom hit predstavom - „Izlazak iz ormara“!
Predstava će se održati u centru Vrlike (kod sata), u subotu, 18. 7. 2020. godine u 21:30 sati.

„Izlazim iz ormara. Iz kuće. Iz grada. Ne tajim ništa. Sve što nekada nije bio red reći, došlo je na red. Samo se smijte, meni je svejedno!“ najavljuje Željko Pervan svoj novi show, u kojem ponovno možete očekivati – neočekivano!

Početkom prošle godine Željko Pervan zagrebačku je publiku oduševio izvedbama showa „Predzadnji put“ i „Zadnji put“, a uslijedila je i „Reinkarnacija“ s ukupno tri dupkom rasprodane dvorane Lisinski. I ove godine početkom veljače ponovo je rasprodao dvije dvorane Lisinski i kreće na turneju širom Hrvatske.

Pervan već tri desetljeća slovi za vodećeg i najkarizmatičnijeg hrvatskog komičara koji je već odavno prekoračio granice Lijepe naše, pa tako vrlo često gostuje u regiji i inozemstvu. Još od nastanka „Zločeste djece“ preko legendarne „Večernje škole“ pa sve do „Pervanova dnevnika“, Pervanovi projekti, stand up showovi i predstave uredno ruše rekorde popularnosti i rasprodaju se gdje god da se ovaj sjajan glumac, scenarist i kroničar političke i društvene zbilje pojavi.

Željko Pervan svoju publiku nikada ne ostavlja bez salvi smijeha i ovacija za njegove neponovljive skečeve, a kao i dosada, uvijek sprema dva puna sata svojeg najboljeg i najurnebesnijeg izdanja!
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 1958 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

OBJAVLJENA KNJIGA GRKOKATOLIČKA VRLIKA

Iz tiska je izašla knjiga Grkokatolička Vrlika. Autor je Ivo Mišur koji već nekoliko godina istražuje povijest dalmatinskih grkokatolika. Knjiga prati povijest župe Svete Trojice u Vrlici koja je osnovana 1834. godine kada je nekoliko stotina pravoslavaca iz Vrlike i okolice pristupilo Katoličkoj crkvi. Župa je bila dio Dalmatinskog vikarijata Križevačke eparhije. Istoimena crkva je izgrađena 1843., a posvećena 1844. Vrlički grkokatolici su bili vjerska manjina u mjestu s većinskim rimokatoličkim stanovništvom te značajnom pravoslavnom populacijom. U specifičnim okolnostima opstala su preko stotinu godina. Župnici su dolazili iz sjeverne Hrvatske. Najpoznatiji je bio don Ilija Malić. Knjiga otkriva grkokatoličke korijene poznatog književnika Milana Begovića te njegovu zagubljenu pjesmu napisanu u čast križevačkog biskupa. Grkokatolika je u Vrlici bilo sve do polovice 20. stoljeća. Nakon toga crkva postupno propada. U velikom potresu koji je zadesio Vrliku 1970. godine značajno je oštećena, a srušena je dinamitom u veljači 1971. godine.
Knjiga je pisana znanstvenim stilom uz pomno navođenje referenci. Okosnicu teksta čine tekstovi dvaju izvornih znanstvenih članaka koji su objavljeni prije nekolike godine nadopunjeni novim izvorima te fotografijama.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 1376 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed