×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in


Srijeda, 09 Lipanj 2021

POZIV NA SASTANAK SURADNIČKOG VIJEĆA

U Vrlici i u Sinju početkom idućeg tjedna održat će se prvi sastanci Suradničkog vijeća projekta Dinara back to LIFE na koje su pozvani svi zainteresirani građani, predstavnici udruga, društava i institucija koje se žele upoznati s projektom, i kao suradnici biti njegov dio. Sastanak u Vrlici održava se u ponedjeljak 14.6 u restoranu Ero od 18 do 20 sati, dok je sastanak u Sinju dan kasnije, u utorak 15.6., u Hotelu Alkar (18 do 20h).
Osnivanjem Suradničkih vijeća i održavanjem sastanaka iz projekta žele okupiti suradnike i druge zainteresirane za temu i pružiti im mogućnost da se u projekt uključe, prate njegovu provedbu, te svojim idejama obogate i daju dodatnu vrijednost projektnim aktivnostima.
“Dinara back to LIFE” je projekt s ciljem restauracije dinarskih travnjaka zbog njihove važnosti za prirodu i ukupnu biološku raznolikost, a u Suradničko vijeće pozvani su svi zainteresirani za područje i teme projekta – predstavnici lovaca, pčelara, stočara, planinarskih društava, jedinica lokalne samouprave, turistički djelatnici, vlasnici OPG-ova, kao i sva druga zainteresirana javnost. Sastanci Vijeća otvoreni su za sve!
Na sastancima će se predstaviti i putujuća tematsku izložbu fotografija “Povratak prirodi – Dinara back to LIFE”, inspiriranih ljudima s projektnog područja i njihovim riječima. Naime, u svibnju i lipnju 2020. predstavnici projekta Dinara back to LIFE su putem ankete prikupljali stavove i mišljenja javnosti o Dinari i
njezinim vrijednostima koje su važne za ljude. Kroz odabir 15 komentara i prikladnih fotografija sažete su zajedničke vrijednosti koje Dinara pruža svima te je svaki od odabranih komentara povezan s pojedinom fotografijom.
Za sve informacije se javite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a projekt pratite na web stranici www.dinarabacktolife.eu.
  • Objavljeno u Vijesti

UPIS DJECE U DJEČJI VRTIĆ

Dječji vrtić upisuje djecu u programe predviđene Planom upisa u vrtić za pedagošku godinu 2021/2022. za koju je dobivena suglasnost osnivača, a u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju i Pravilnikom o upisu i načinu ostvarivanja prednosti pri upisu u predškolsku ustanovu.
Zahtjev za upis djece u vrtić može se preuzeti na web stranici Grada i osobno u Vrtiću.
Uz zahtjev roditelji prilažu i ostalu potrebnu dokumentaciju .
Dokumentaciju je moguće dostaviti do 30.06.2021. svakim radnim danom od 08,00 do 13,00 h. osobno u Dječji vrtić.
Potrebna dokumentacija:
• Rodni list djeteta
• Presliku osobnih iskaznica oba roditelja
• Potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o zaposlenju roditelja
• Potvrdu liječnika o obavljenom sistematskom pregledu i procijepljenosti djeteta
  • Objavljeno u Vijesti

KOMEMORACIJA NA VELOM VRHU

Na svilajskom Velom vrhu u subotu su u organizaciji Hvidre i Grada Vrlike osvježena sjećanja na najveću pješaku bitku na području cetinskoga kraja tijekom Domovinskog rata. Sudionici komemoracije su uz spomen-obilježje poginulim dragovoljcima Domovinskog rata Zdravku Uvodiću, Dubravku Grubišiću, Petru Varnici, Ivici Šući i Anđelku Zrnčiću odali posebnu počast Petru Varnici, jedinoj smrtno stradaloj žrtvi s hrvatske strane u toj bitci.
S vrličkim braniteljima, predstavnicima Grada Vrlike i drugima, na subotnjoj komemoraciji sudjelovalo je i izaslanastvo 145. brigade HV iz zagrebačke Dubrave koje je s braniteljima vrličkog kraja povezano preko 2. bojne 4. brigade, "Hrvatskih anđela", i zajedničkog ratovanja u zadarskom zaleđu.
Bitka na svilajskom Velom vrhu dogodila se 8. lipnja 1993. godine, a počela je u ranim jutarnjim satima. Na toj dominantnoj koti nalazila se skupina od 16 branitelja 126. brigade HV, redom s vrličkog područja. Srpski agresori brojnosti satnije približili su se Velom vrhu dok je njihovo topništvo hrvatske branitelje iz daljine zasipalo ubojitim granatama. Kada je prestala detonacija topničkih projektila počeo je krvavi boj pješačkim oružjem. Srpski snajperisti ubili su Petra Varnicu, a dvojicu branitelja teško su ranili. Iako nekoliko puta malobrojniji pripadnici HV koji su štitili Veli vrh pružali su žilavi otpor. Konačni skor, prije nego je braniteljima stiglo pojačanje, bio je da je od 16 branitelja Velog vrha jedan bio ubijen, još 10 ih je ranjeno, ali srpski agresori Veli vrh nisu osvojili. Povukli su se ostavljajući dvojicu mrtvih od kojih je jedan bio rumunjski plaćenik.
- Ovo je za nas Vrličane, posebno za nas vrličke branitelje Domovinskog rata, sveto mjesto. Dokle god budemo u mogućnosti pohodit ćemo Veli vrh i odavati počast suborcu Petru Varnici. Nastojat ćemo da s nama ovdje dolazi sve više mladih kako bismo im prenijeli sjećanja na ovu slavnu bitku – prigodno je podsjećajući na događaj od prije 28 godina kazao Božo Giljan, predsjednik Hvidre Vrlika.
Na spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljene su svijeće, a fra Ivan Režić, podrijetlom s Maovica, predvodio je prigodnu molitvu i molitvu odriješenja za svih pet poginulih hrvatskih branitelja čija su imena uklesana na spomen-ploči na Velom vrhu.
  • Objavljeno u Vijesti
Pretplati se na ovaj RSS feed