×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in


Srijeda, 24 Lipanj 2020

POSTAVLJENA NOVA URBANA OPREMA

Grad Vrlika je završio postavljanje urbane opreme za nadolazeću ljetnu sezonu, te na taj način zaokružio ukupni dojam uređenja Grada.
Postavile su se klupe i stolovi na vidikovcima i odmorištima na širem području Vrlike, samo klupe su postavljene oko crkve Sv. Josipa u Ježeviću, a u užoj jezgri su instalirani koševi za smeće.
Cijena postavljene opreme sa PDV-om iznosila je 126.133,13 kuna.

OBJAVLJENA KNJIGA GRKOKATOLIČKA VRLIKA

Iz tiska je izašla knjiga Grkokatolička Vrlika. Autor je Ivo Mišur koji već nekoliko godina istražuje povijest dalmatinskih grkokatolika. Knjiga prati povijest župe Svete Trojice u Vrlici koja je osnovana 1834. godine kada je nekoliko stotina pravoslavaca iz Vrlike i okolice pristupilo Katoličkoj crkvi. Župa je bila dio Dalmatinskog vikarijata Križevačke eparhije. Istoimena crkva je izgrađena 1843., a posvećena 1844. Vrlički grkokatolici su bili vjerska manjina u mjestu s većinskim rimokatoličkim stanovništvom te značajnom pravoslavnom populacijom. U specifičnim okolnostima opstala su preko stotinu godina. Župnici su dolazili iz sjeverne Hrvatske. Najpoznatiji je bio don Ilija Malić. Knjiga otkriva grkokatoličke korijene poznatog književnika Milana Begovića te njegovu zagubljenu pjesmu napisanu u čast križevačkog biskupa. Grkokatolika je u Vrlici bilo sve do polovice 20. stoljeća. Nakon toga crkva postupno propada. U velikom potresu koji je zadesio Vrliku 1970. godine značajno je oštećena, a srušena je dinamitom u veljači 1971. godine.
Knjiga je pisana znanstvenim stilom uz pomno navođenje referenci. Okosnicu teksta čine tekstovi dvaju izvornih znanstvenih članaka koji su objavljeni prije nekolike godine nadopunjeni novim izvorima te fotografijama.
  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed