log in

RSS

Kultura

VRLIČANI U LITVI

KUU Milan Begović sudjelovala je na International Intangible Cultural Heritage Festivalu „LAUKSNOS“, u periodu 11.-14. srpnja 2019. u gradu Klaipeda, Litva. Pozvani kao predstavnici nijemog kola zaštićenog od strane UNESCO-a, Vrličkim kolom predstavili su svoj grad Vrliku i Republiku Hrvatsku. Riječ „lauknos“ u prijevodu znači zvijezde, svijetlo, a pod tim festivalom osim predstavnika Hrvatske s nijemim kolom, predstavile su se i druge države sa svojom nematerijalnom kulturnom baštinom zaštićenom od strane UNESCO-a a to su Albanija, Argentina, Mađarska, Armenia, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Indija, Irska, Italija, Poljska, Srbija, Ukrajina te Litva.
Svoje putovanje KUU Milan Begović započela je 8.7. u ponedjeljak, dva predivna dana proveli su u Krakovu, Poljska. Članovi su posjetili razne znamenitosti, dvorce i katedrale, a najveći utisak ostavila je turistička top destinacija Rudnik Soli Wieliczka gdje su članice na preko 130 metara ispod zemlje zapjevale pjesmu svojoj Vrlici, što je naročito bilo drago Hrvatima koji su se tu našli.
Vikend proveden u Litvi također je bio pun događanja. Tri su odrađena nastupa na kojima se KUU Milan Begović predstavila s kolom, ojkavicom, samačkim pjevanjem i napjevima iz Vrlike u trajanju od pola sata i jedan desetominutni nastup. Voditelji Udruge išli su na prijam kod gradonačelnika grada Klaipeda gdje su razmijenili prigodne poklone, a svoje vrijeme i podršku došao je dati i hrvatski veleposlanik u Litvi gospodin Krešimir Kedmenec. Vrijeme između nastupa članovi su proveli razgledavanju muzeja i znamenitosti Klaipede, posjetili tvornicu pive Švyturys iz 1784.godine, pregledali naravno trgovačke centre, jeli litvanske specijalitete a najviše od svega dojmio im se „Sea Museum“ (dupini, pingvini,...), te čarobna plaža na otvorenom Baltičkom moru. Nekolicina članova posjetila je i susjedni grad Palangu, nazvanu još i kao drugi Las Vegas, predivan grad s najljepšim zalaskom sunca na svijetu.
Sljedeća destinacija na pola puta prema Vrlici bila je Poljska ali ovaj put grad Varšava. Jedan dan bio je premalo za sve razgledati ali sasvim dovoljno za posjetiti najbitnija mjesta te stvoriti nova poznanstva. Prije samog dolaska u Vrliku posjetili su nakratko i drugi najveći grad u Češkoj, grad Brno.
Bila je to jedna velika avantura za ovu veliku obitelj, uskoro opet.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 297 puta
 • Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 18 Srpanj 2019 11:38

VEČER PISME, KOLA I NARODNIH OBIČAJA

Vrlička folklorna večer u organizaciji Kulturno umjetničke udruge "Milan Begović"
ove će se godine održati 27. srpnja i to na Česmi sa početkom u 19:30 h.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 218 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 08 Srpanj 2019 14:15

KUU MILAN BEGOVIĆ U LITVI

Kulturno umjetnička udruga "Milan Begović" Vrlika predstavljati će Republiku Htvatsku na festivalu u Litvi.
Naime od 11. do 14. srpnja 2019. godine u gradu Klaipeda održava se međunarodni festival "Lauksnos International Intangible Cultural Heritage Festival",
jedini festival takvog tipa u Litvi a cilj mu je predstaviti kulturnu baštinu zaštićenu UNESCO-m kao što je pjesma, glazba, ples, folklorni običaji naroda svijeta.
Vrličani će se na festivalu predstaviti sa vrličkim kolom i ojkavicom, koji je UNESCO 2011. godine uvrstio u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 125 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

47. KULTURNO UMJETNIČKE IGRE MLADIH

Dječja folklorna skupina KUU Milan Begović sudjelovala je u petak, 24.5.2019. godine, na 47. Kulturno umjetničkim igrama mladih u Splitu na Rivi. Folklorna organizacija pripala je Glazbenoj mladeži Split, a na Rivi se predstavilo 16 folklornih društava.
KUU Milan Begović predstavila se Vrličkim kolom i ojkavicom. Djeca su bila prava atrakcija na splitskoj Rivi kako Splićanima tako i turistima.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 345 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed