log in


Ponedjeljak, 29 Srpanj 2019

VEČER PISME, KOLA I NARODNIH OBIČAJA

„Oj Vrliko ponosu i diko, tradiciju tvoju nema niko“, orila se pjesma na glasovitoj vrličkoj Česmi.
Vrličkim ulicama prošla je povorka bogatstva kulturne baštine. Čuli su se zvuci tamburica Slavonije, pjevala se ojkavica i treskavica, nije izostao ni bećarac, o Hercegovini su pjevali susjedi iz Mostara a svoju gracioznost pokazali su Splićani. Sva ta raskoš narodnih nošnji, običaja, plesa i pjevanja slila se na Česmu, na mjesto gdje je nastala i sama opera „Ero s onoga svijeta“.
Mnogobrojnoj publici koja je i ove godine pokazala jako dobar interes za ovo kulturno događanje obratili su se predsjednik Nikola Uzun i voditeljica Marina Djaković, poželili dobrodošlicu te uputili zahvale folklornim društvima i sponzorima. Gradonačelnik grada Vrlike Jure Plazonić uputio je par riječi prisutnima te dao svoju podršku KUU Milan Begović kao organizatoru ove manifestacije.
Folklorni program bio je šarolik, na pozornici su se predstavili osim domaćina i : KUD Klasje Slavonije – Antunovac, KUD Kralj Zvonimir – Knin, KUD Dicmo – Dicmo, KUD Naši Korijeni – Kljaci, KUD Brodosplit – Split, te susjedi iz BiH KUD Sv. Ante Cim – Mostar.
KUU Milan Begović kao domaćin predstavila se sa tri točke. Na pozornicu je ponosno stalo preko 60 članova udruge, od najmlađeg do najstarijeg člana. Prvenstveno su svoje bogatstvo prikazali narodnom nošnjom koja zbori kao najljepše etnografsko bogatstvo Hrvatske, zatim samačkim pjevanjem, muškom i ženskom ojkavicom te naravno nijemim kolom koje je zaštićeno od listopada 2011. godine od strane UNESCO-a, gdje Vrličko kolo spada u sam vrh kao najizvornije i najstarije kolo. Sljedeća točka bila je u izvedbi dječje folklorne skupine koja je modernijim plesom i pjesmom „Better when I'm dancing“ pokazala publici da se osim tradicijskim plesovima tijekom godine zabavljaju i plešući nešto sasvim drugačije.
Za sam kraj i zatvaranje ove folklorne manifestacije „spustio se i Ero“. Članovi KUU Milan Begović izveli su Završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“ uz poruku publici: „Ovo plešemo od srca, za Vas, za Vrliku, za našeg Milana Begovića i Česmu gdje je sva ova umjetnost i nastala !„ što je publika podržala jednim velikim pljeskom.
Osim KUU Milan Begović kao glavnog organizatora, svoju podršku i pomoć pridonijeli su i: Grad Vrlika, Splitsko dalmatinska županija, TZ Vrlika, ŠRC Česma, EKO Vrlika, DVD Vrlika, Crveni Križ i volonteri simpatizeri udruge.

Foto: Katarina Ponjević Romić

  • Objavljeno u Kultura

ČESTITKA ZA DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Grad Vrlika upućuje čestitke građanima u povodu obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja.
Posebnu zahvalnost iskazujemo svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

PROSLAVA OLUJE U VRLICI

Dana, 5. kolovoza 2019. godine održati će se proslava povodom vojno redarstvene akcije „Oluja“ i oslobođenja nezavisne države Hrvatske od veliko srpske agresije.
Ovim putem Branitelji Grada Vrlike pozivaju građane da zajedno proslavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Proslava i domjenak održati će se na tržnici sa početkom u 9:00 sati.
Organizatori: HVIDR-a Vrlika, Grad Vrlika, HPD Zolj.
  • Objavljeno u Vijesti

ODRŽAN SASTANAK NA TEMU PROGLAŠENJA PARKA PRIRODE DINARA

U Otoku je u petak održan sastanak na kojem se razgovaralo o proglašenju Parka prirode Dinara, kojeg je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
Sastanku su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pomoćnik ministra Igor Krajtmajer, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i njegov zamjenik Luka Brčić, župan Šibensko – kninske županije Goran Pauk, predstavnici gradova Knin, Sinj, Trilj i Vrlika te općina Kijevo, Civljane, Hrvace i Otok, tvrtki Vodovod i odvodnja Cetinske krajine, Čistoća Cetinske krajine, sinjskog Pogona HEP-a, HGSS-a te djelatnici županijskih stručnih službi.
Nositelj projekta je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a prema planu, Park prirode Dinara bi se protezao od sjevernoga Knina, od Crvene zemlje do Trilja, preko teritorija navedenih općina i gradova, na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Proglašenjem parka prirode ovo bi područje dobilo priliku za razvoj u skladu s očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti, odnosno imalo bi pozitivne posljedice za stanovništvo, ali i za lokalno gospodarstvo u cijelosti.
Po završetku sastanka ministar Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo što su sve jedinice lokalne samouprave dale suglasnost da se dijelovi njihovih područja nađu pod budućim parkom prirode.
‘Ono što sada slijedi iz pozicije Ministarstva zaštite okoliša i energetike je dorada stručnih podloga za novi park prirode, a nakon toga i izrada geodetskih elaborata. Potom će uslijediti javi uvid i javna rasprava o izradi budućeg parka. Drago mi je da su i oba župana i sve jedinice lokalne samouprave izrazili svoju suglasnost i potporu Parku prirode Dinara’, kazao je ministar Tomislav Ćorić.
Ministar Ćorić kazao je kako bi se, ukoliko sve bude teklo predviđenim hodogramom, prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Dinara već iduće ljeto trebao naći u Hrvatskom saboru.
‘Mi iz Ministarstva zaštite okoliša energetike dosta malo pričamo, ali malo više radimo. Tako i to obećanje koje sam ovdje rekao, ako ne naiđemo na nekakve probleme, je ostvarimo i vjerujem da do početka ljeta 2020. godine taj prijedlog može biti u Hrvatskom saboru. Hoće li biti raspravljen, to je druga stvar, međutim na nama je da ga izradimo’, zaključio je ministar Ćorić.
Pretplati se na ovaj RSS feed