×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in


Petak, 14 Listopad 2022

IZAŠAO PRIGODNI VRLIČKI ZBORNIK

Iz tiska je izašao prigodni Vrlički zbornik kojim se obilježava 275. godina tiskanja Cvita razgovora naroda i jezika iliričkoga aliti arvackoga, autora fra Filipa Grabovca. Nakladnik je Zavičajna i kulturna udruga ''fra Filip Grabovac'' sa sjedištem u Vrlici. Glavni urednik je Ivo Mišur. Zbornik na sto pedeset stranica sadrži sedam studija o vrličkom kraju i široj okolici. Ovo je vrijedno djelo uzevši u obzir da je zadnji zbornik znanstvenih radova koji se bavio Vrlikom izašao prije dvadeset pet godina, davne 1997.
Vrlički zbornik donosi raznovrsne teme počevši od rada Marinka Tomasovića koji je napisao opsežnu studiju o vukovima u cetinskom, zabiokovskom i donjoneretvanskom kraju obuhvativši običaje, molitve, rituale i narodnu predaju. Identitetom i kulturnim pamćenjem u Grabovčevu Cvitu razgovora bavile su se Goranka Šutalo i Josipa Tomašić. Miljenko Buljac analizira mikrostrukture, poetiku i pjesničku retoriku pomalo zaboravljenog vrličkog književnika Emila Kazimira Žeravice. O vrličkim zarobljenicima koji su sudjelovali u ''maršu smrti'' 1915. godine piše Ante Kojić. Ivo Mišur pak donosi pregled potresa i njihovih štetnih posljedica koji su pogodili Vrliku od 18. do kraja 20. stoljeća. Goran Ivanišević piše o grkokatoličkim svećenicima iz obitelji Szegedi i Laboš koji su rođeni i djelovali u Dalmaciji. Rad o četničkom pokolju u Štikovu 1941. i Maovicama 1943. godine napisao je fra Ivan Režić.
Tisak je financijski pomogla Splitsko-dalmatinska županija.
Zbornik se može nabaviti narudžbom na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Objavljeno u Vijesti

NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA STUDENTIMA

Raspisuje se natječaj za dodjelu stipendija Grada Vrlike za akademsku godinu 2022./2023.
u mjesečnom iznosu od 700,00 kuna za razdoblje od 01. listopada 2022. godine do 31. srpnja 2023. godine.
Poziv i obrasce preuzmite u privitku.

ODOBREN PROJEKT ZAŽELI III

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačko tijelo Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”,odobrilo je Gradu Vrlici prijavljeni projekt “Program zapošljavanja žena sa područja Grada Vrlike III“, u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III ” (UP.02.1.1.16) koji se u 100% iznosu financira sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.186.560,00 kn.
Ovim projektom će se zaposliti 24 žene, ciljne skupine koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje će pružati pomoć i podršku za minimalno 168 krajnjih korisnika.
Pretplati se na ovaj RSS feed