log in


Četvrtak, 14 Ožujak 2019

POTICAJNE DEMOGRAFSKE MJERE ŽUPANIJE

Blaženko Boban je sa suradnicima predstavio  novi poticajno demografski projekt Splitsko dalmatinske županije „Tu je tvoj dom“.
Cilj ovog projekta je stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove, povećavanja broja stanovništva i ravnomjernog gospodarskog razvoja Splitsko dalmatinske županije.
Poticajne demografske mjere mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i obnovu objekata za sada iznose 4 milijuna kuna.
Na području Splitsko dalmatinske županije više od 200 naselja, 32 grada i općine raspoređene u 5 kategorija prema indeksu razvijenosti i sa 4 kategorije prema broju djece obuhvaćene su ovim programom sufinanciranja.
Grad Vrlika spada u 1. Grupu.
Ovim programom financira se kupnja građevinskog zemljišta, troškovi stručnog nadzora, izrada projektno – tehničke dokumentacije, kupnja kuće ili stana za stanovanje, kao i izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija neuseljivih i neuvjetnih kuća za stanovanje.
Procjenjujem da je današnji dan određena prekretnica u mjerama i programima koje smo do sada donosili vezano za demografsku obnovu naše županije. Ovo je jedna od tih mjera. Mi smo je nazvali „Tu je tvoj dom“. Svjedoci smo da u ruralnom dijelu naše županije ljudi iseljavaju, ne samo van Hrvatske nego i u urbane sredine unutar Hrvatske. Kroz niz mjera koje smo do sada imali, kao krovnu mjeru predstavljamo ovu današnju. Županiju smo podijelili po naseljima, gdje smo secirali svako naselje na području naše županije temeljem indeksa razvijenosti, temeljem demografskih pokazatelja što je bio temelj za klasifikaciju kategorija koje smo uvrstili u ovaj program. Javni poziv za ovaj program izići će u četvrtak 14. ožujka, a interes za ovaj program već je izuzetno velik. U ovom trenutku osigurali smo 4 milijuna kuna, a krajnji cilj nam je da u periodu od tri godine vratimo ili ostavimo gotovo 300 obitelji na područjima na koja se ovaj poticajni program odnosi. Želja nam je da ova mjera bude poticaj i svim lokalnim zajednicama s područja naše županije. Neke od njih već su izrazile interes sudjelovanja u ovim programima kroz dio svojih vlastitih proračuna, kazao je župan.
Vrijednost pojedinačnih potpora je od 40 000 kn do 120 000 kn bespovratnih sredstava namijenjenih obiteljima. Na natječaj se mogu prijaviti supružnici ili samohrani roditelji do 45 godina starosti, obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje nigdje u Hrvatskoj i obitelji koje žele izgraditi svoj dom u Splitsko dalmatinskoj županiji, u mjestima određenog indeksa razvijenosti.
Više pogledajte u dokumentaciji u privitku i na:
  • Objavljeno u Vijesti

PRORAČUNSKI VODIČ ZA GRAĐANE

Poštovane Vrličanke i Vrličani,
Pred Vama se nalazi „Proračun u malom“ Grada Vrlike za 2019. godinu putem kojeg Vam želimo na slikovit i razumljiv način prikazati programe i projekte u koje se planiraju utrošiti proračunska sredstva Grada.
Cilj nam je u 2019. godini očuvati financijsku stabilnost i izvršenje svih planiranih investicija od nastavka ulaganja u gospodarsku zonu“ Kosore“ kako bismo dodatno podigli kvalitetu poslovnog standarda u Zoni, i tako privukli nove investitore. S HEP-om smo sklopili ugovor o izgradnji solarnog parka u zoni te smo im za tu svrhu prodali zemljište kao i dokumentaciju koju smo napravili u prethodnim godinama. Također, i u 2019. godini radimo dokumentaciju za II fazu izgradnje solarnog parka koju će HEP također od nas otkupiti.
Kao što Vam je poznato tvrtka VR Metal d.o.o. izgradio je tvornicu i zapošljava oko 20 radnika, a kad se stavi u punu funkciju bit će i preko 50 zaposlenih. U zoni je pri kraju izgradnja pročistača što će puno značiti za postojeće , a i buduće investitore.
Svakako, najznačajniji projekt koji je već započeo u 2018. godini i trebao bi biti dovršen do kraja 2019. godine je izgradnja poslovnog inkubatora čija sama izgradnja iznosi 24.000.000 kuna. Oko 19.500.000 kuna dobili smo iz EU fondova , a ostatak mislimo pokriti iz državnog i županijskog proračuna kao i kreditnim zaduženjem što smo i planirali u proračunu za 2019. godinu.
Grad Vrlika će i u 2019. godini ulagati u rekonstrukciju i izgradnju nerazvrstanih cesta, izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sustava do dodatnih ulaganja u očuvanje kulturnog bogatstva Grada.
I dalje ćemo sufinancirati nabavu udžbenika, stipendirati studente, financirati prijevoz učenika srednjih škola , lokalni prijevoz, isplaćivati naknade roditeljima za novorođenu djecu, sudjelovati u podmirenju troškova stanovanja i ogrijeva, dodjeljivati subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima, ulagati u zaštitu okoliša, vatrogastvo, civilnu zaštitu, šport, udruge, turizam, a kao što Vam je poznato od prošle godine boravak djece u vrtiću besplatan.
Moram spomenuti da se je od studenog 2018. počeo provoditi program „Zaželi“ koji se u 100%-tnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda i navedeni projekt će trajati 30 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 3. 854.000 kuna. Kroz ovaj projekt zaposlene su 23 žene te voditelj projekta. Navedene žene skrbe o 92 korisnika kojima je potrebna pomoć.
DVD Vrlika će ponovno aplicirati projekt izgradnje vatrogasnog doma koji bi se financirao sa 100% sredstvima iz EU fondova, a isto tako pripremamo nove projekte kako bi mogli povlačiti sredstva iz EU fondova, primjerice, radimo projekt dječjeg vrtića kojeg mislimo izgraditi europskim sredstvima.
Kao što sam i najavio prošle godine radimo na projektu izgradnje jedne stambene zgrade za mlade obitelji – POS izgradnja gdje ćemo mi besplatno ustupili zemljište i izgradili potrebnu infrastrukturu kako bi krajnje korisnike taj stan došao što jeftinije. Kandidati za stanove su već odabrani, žao mi je što ih nije bilo više, a navedena zgrada radit će se na prostoru bivše tvornice Dalmatinka.
Također moram spomenuti da smo zbog velike zainteresiranosti građana u 2018. godini otkupili zemljište za proširenje groblja Sv. Petar, a u ovoj godini idemo sa izgradnjom. Također će Hrvatske ceste u ovoj godini napokon izvršiti izmještanje ceste kod groblja kako bi se ubuduće pogrebne povorke mogle nesmetano odvijati.
U želji da dodatno podignemo razinu otvorenosti, transparentnosti i komunikacije sa Vama upoznat ćemo Vas s mogućnostima i obvezama financiranja iz gradskog proračuna s ciljem da putem Vaših prijedloga, ali i kritika usmjerimo proračunska sredstava na dobrobit svih građana Grada Vrlike.
Pretplati se na ovaj RSS feed